Империята Сорос отвръща на удара

Манолев първа жертва на план за криза

Империята Сорос отвръща на удара | StandartNews.com

Ден след като част от българските евродепутати от управляващата у нас коалиция подкрепиха Виктор Орбан и отказаха да му отнемат правото на глас в ЕС, враговете на унгарския премиер в България се задействаха. Кръгът "Капитал", който е дългогодишен бенецифиент на средства от империята на Джордж Сорос стартира план за предизвикване на правителствена криза. Първата жертва стана номинираният за транспортен министър Александър Манолев. Рано сутринта електронното издание на Иво Прокопиев тиражира информация от далечното минало на сегашния зам.министър на икономиката. За да парира по-нататъшни атаки, Манолев обаче изненадващо се отказа от поста и заяви, че започва съдебни дела. Така министерските рокади се отлагат за следващата седмица, още повече, че президентът Румен Радев също спъна избора на новите министри като не подписа указа за освобождаване на Младен Маринов от поста главен секретар на МВР.

И Радев спъна новите министри

Не подписа указа за освобождаване на главния секретар на МВР Младен Маринов, давал уроци по етика

И президентът Румен Радев спъна избора на новите министри. Той замина за Рига без да подпише указа за освобождаването на главния секретар на МВР Младен Маринов и без да каже защо не го е направил. Това провали гласуването в парламента на рокадите в кабинета, защото предложението на премиера Бойко Борисов е общо за тримата нови членове на кабинета - Младен Маринов, Александър Манолев и Петя Аврамова. Те бяха определени за наследници на подалите оставка Валентин Радев, Ивайло Московски и Николай Нанков.
Поведението на президента изненада депутатите, още повече, че председателят на НС Цвета Караянчева лично му се обадила в сряда по обед, за да го попита дали ще подпише указа. Останала с впечатление, че това ще стане до края на деня.
Две версии за неочаквания ход на Румен Радев обиколиха светкавично кулоарите на НС. Първата бе, че президентът си отмъщава на ГЕРБ за отхвърленото вето върху Административнопроцесуалния кодекс. Втората - че е обиден за решението на кабинета българската делегация за 73-ото Общо събрание на ООН да се води от премиера Бойко Борисов, а не от него. Някои стигнаха още по-далече, развивайки сценарий, че със забавянето на министерските рокади Радев искал да попречи на Борисов да бъде в САЩ на 18 септември, когато се открива сесията на ООН и ще говори американския президент Доналд Тръмп.
Каквато и да е истината, не прави чест на президента да замине без нито една дума за неподписването на указа, коментираха депутати. Според тях не подхожда на обединител на нацията да мълчи, докато от негово име прессекретариатът му охотно разказва на всеки журналист най-различни версии за мотивите: няма срок за парафиране на документа, президентът не искал да бъде притискан, давал урок по етика и морал, защото научил за издигането на Маринов от медиите и т.н.
Случайно или не обаче този ход на президента Радев съвпадна с организираната атака на кръга "Капитал" - дългогодишен бенецифиент на средства от империята на Джордж Сорос, срещу друг от номинираните нови министри: Александър Манолев. Сегашният зам.-министър на икономиката бе предложен за транспортен министър. Рано сутринта сайтът на Иво Прокопиев започна да тиражира информации от далечното минало на експерта. За да парира понататъшни спекулации и интриги около името си, Манолев даде извънреден брифинг и обяви, че се отказва от поста.
"Искам от премиера номинацията ми за министър на транспорта да бъде оттеглена. Причината за това е координираната атака, която се провежда срещу мен от една определена група. Със скалъпени твърдения и без доказателства се опитват явно да блокират работата ми в министерство на транспорта", каза Манолев. Той подчерта, че атаката не е само срещу него, а срещу целия кабинет. Давам си сметка, че всички тези съшити твърдения нямат нищо общо с истината, напротив, има доказателства точно в обратната посока, каза още Александър Манолев. И допълни: "Много въпроси си задавам. Сигурен съм, че и вие имате. Най-важният за мен е защо точно сега някой реши да съшива подобни твърдения, при положение, че аз съм заемал ръководни позиции и преди. Явно обаче някой се притеснява от реформите и политиката, която бих провеждал в Министерството на транспорта. Не мога да допусна да ме вкарат в обяснителен режим". Александър Манолев съобщи, че е имал "открит мъжки разговор" с премиера Борисов и ресорния му вицепремиер Валери Симеонов. Припомни, че за него има над 6700 преференции. "Явно е, че точно сега е моментът да се атакува. Разбирам каква щета се цели да се постигне с това и не мога да го допусна", категоричен бе Александър Манолев. Той ще обсъди с адвокатите си какви контрадействия да предприеме. А по въпроса дали ще продължи да бъде заместник-министър на икономика заяви: "Не искам да вземам решения под емоции".
Ударът по Александър Манолев от соросоидите у нас дойде само ден, след като част от българските евродепутати от управляващата у нас коалиция подкрепиха Виктор Орбан и отказаха да му отнемат правото на глас в ЕС. Международният спекулант Сорос е най-големият враг на Орбан, защото унгарският премиер изгони структурите му от страната си и спря влиянието му в нея.
Най-коментираният въпрос в кулоарите на властта снощи бе има ли връзка между неподписания от президента указ и удара по Манолев. Депутати заподозряха, че президентът е имал информация за опита на грантаджиите на предизвикат правителствена криза и е заел изчаквателна позиция.

Сидеров: Акция на кръга "Капитал"

Акцията срещу Александър Манолев е дело на "прикритата опозиция" и кръга "Капитал", защото те нямат министри в кабинета на ГЕРБ като преди. Така лидерът на "Атака" Волен Сидеров разтълкува събитията с оттеглянето на номинирания за транспортен министър.
"ГЕРБ плащат данък "опозиция", защото всичко това е организирано от кръгове, които са по-прикритата опозиция. Този удар идва от кръга "Капитал". Това са бизнес и политически формации, които навремето сложиха министри. Нека не забравяме, че този кръг сложи Трайчо Трайков, Росен Плевнелиев, Симеон Дянков. Това бяха министрите на "Капитал". Сега кръгът "Капитал" няма министри и много го е яд!", заключи Сидеров. Според него и сега, и друг път ГЕРБ отговарят на тези атаки, като лесно оттеглят хората си от постове."Познавайки Борисов, той със сигурност е решил Манолев да се оттегли, за да няма никаква сянка на съмнение, че той е човек, който ще трябва да се оправдава. ГЕРБ ще предложат кой да замести Манолев", каза още лидерът на групата на Обединените патриоти в НС. По повод обстоятелствата от биографията на Манолев за бизнеси и свързаности в миналото, Сидеров смята, че това е "предмет на мемоари", защото е важно, когато е бил на постове във властта, тогава да няма обвързаности, а не преди това.
"Наистина има една доста концентрирана атака, защото, на когото се сетим могат да се извадят от преди 15-20 години неща, които така да се навържат, че този човек да изглежда лош.
Нито ни е работа да гледаме кои фирми с кого са били свързани, гледа се обикновено съдебно чисто минало или не, обвързаности сега, откакто той е бил два пъти зам.-министър, има ли участия във фирми. Всичко друго трябва да бъде предмет на мемоари", заключи лидерът на "Атака".
Освен кръга "Капитал" той вкара в сценария срещу властта и президента. Сидеров настоя президентът Радев да излезе и да обясни какви са причините да не подпише указа за освобождаване на главния секретар на МВР Младен Маринов. "Ходовете на един президент трябва да бъдат добре премислени, да не са игра напук, а да бъдат в обществен интерес. Очевидно опираме до темата дали президентът умишлено бави този указ, за да причини правителствена криза - да, но това не е много мъдър държавнически ход", категоричен бе Сидеров.

Симеонов не иска война
между "Дондуков" 1 и 2

"За мен най-важна е държавността. Не искам да ставам съпричастен във войната между двете институции. Българите са избрали и президентът и управляващата партия". Това заяви вицепремиерът Валери Симеонов пред БТВ след което благодари на премиера, че променил своето досегашно поведение и го е поканил на обсъждането с Манолев.
"Манолев не беше притиснат да оттегли номинацията си, това беше личен акт. Неговото достойнство на професионалист беше засегнато. За него мога да изявя положително становище. Работили сме заедно, той е доказал добри професионални качества", каза още Симеонов.
Той не приемал версиите, че Манолев има вина за случая, описан в "Капитал". "Щом съдът доказва, че не е катастрофа, тогава защо са тези нападки от медии. Не видях нито един факт в тази статия. В самото съдружие на Манолев няма нищо за упрекване, защото изброените в статията фирми, никога не са функционирали", каза още лидерът на НФСБ.

Карадайъ: Първо да се
запознаем с фактите

Нека първо да се запознаем с фактологията за липса на президентски указ за освобождаването на Младен Маринов и тогава да си правим изводите. Това каза пред журналисти в парламента председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.
На въпрос дали вижда умисъл в действията на президента Румен Радев, Карадайъ отговори: „Във въпроса Ви се съдържа теза, но нека по-скоро да видим каква е фактологията и тогава да коментираме. Вчера (б.р.- в сряда) в Народното събрание не беше постъпило такова искане, не знам кога уведомлението е постъпило в президентството. Бих препоръчал да се запознаем с фактическата картина и тогава да правим изводите."
Председателят на ДПС посочи, че според него отношенията между институциите не са на необходимото ниво. „Държавата и обществото имат нужда от координация между институциите. За съжаление, наблюдаваме обратен процес", посочи той.
Карадайъ обясни, че оценката на ДПС за управлението е дадена още от самото начало. „Формулата на това управление е грешна и това управление нищо добро не може да роди за нашето общество", коментира Карадайъ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай