Изгониха Мая Манолова от заседание на тристранката

Кадър: бТВ

Изгониха Мая Манолова от заседание на тристранката | StandartNews.com

Със скандал започна днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), след като омбудсманът Мая Манолова поиска да участва в във форума с идеята да представи промените в Кодекса за социално осигуряване, които са внесени от ГЕРБ и подкрепени от омбудсмана, предвиждащи ранно пенсиониране на миньорите в последния закрит рудник в България, а именно - без те да са навършили необходимите стаж и възраст.


Социалните партньори отказаха да допуснат омбудсмана - както работодателите, така и представителите на двата синдиката заявиха, че по правилник Манолова няма право да участва в заседанието на НСТС, ако преди това изрично не е била поканена от някой от представляващите организации този съвет.


Тя контрира, че по закона за омбудсмана има право да участва в обсъжданията на текстове и нормативни промени, касаещи защитата правата на гражданите.


Социалните партньори обсъждат промени в наредбата за ТЕЛК и промени в Кодекса за социалното осигуряване, свързани с пенсионирането на миньорите.


Целта на обсъжданите промени в наредбата за медицинската експертиза е да се преодолее субективната оценка при определяне вида и степента на увреждане. Предлага се да отпаднат диапазоните при оценяването на конкретно заболяване. В експертното решение освен водещото заболяване или увреждане ще се записват и всички налични.


С други предлагани промени ще се даде възможност комисии ТЕЛК да се разкрият и в малки населени места, като се съкрати срокът за оценяване. ТЕЛК да може да се произнася и за необходимите помощни средства и медицински изделия, без за това да е необходимо решение на друга лекарска комисия, както е сега.


С предлаганите промени ще се улесни окомплектоването на ТЕЛК-овете със специалисти по отделните профили на заболяванията. Лекарите, упражняващи медицинска дейност, също ще могат да участват в комисиите.


Премахва се изискването те да работят в комисията на пълен работен ден, като същевременно ще се определят и резервни членове. Така директорите на болниците, към които има ТЕЛК, също ще могат да имат по-голям избор от специалисти.
Очаква се след промените да се разкрият комисии по освидетелстване и в по-малки населени места и болници и да се улесни достъпът на хората, като се съкратят сроковете за получаване на решенията.


Друга съществена промяна ще даде възможност произнасянето да е основно по документи и само при необходимост да се прави клиничен преглед и да се искат допълнителни изследвания и консултации със специалисти. Ще се отмени и досегашен текст, че освидетелстване на лица могат да искат застрахователи и застраховани лица.


Омбудсманът Мая Манолова иска промени в закона, които засягат миньорите в закриващи се рудници. Според нея промените са голяма несправедливост, защото налагат хора с 25-годишен стаж като миньори да работят още десет години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай