Кабинетът готов за гурбетчиите в Гърция

Кабинетът готов за  гурбетчиите в Гърция | StandartNews.com

Българското правителство следи какво се случва в Гърция и в момента изработва анализ как кризата там ще се отрази на икономиката ни. Това обявиха във Варна вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин и министърът на икономиката Божидар Лукарски. "В Министерство на икономиката, както и в правителството, се търсят решения в посока на по-лоши сценарии за България вследствие на кризата в Гърция", уточни Лукарски. Според икономическия министър гръцкото ОХИ най-вече ще се отрази на търговията между двете страни, тъй като стокообменът с южната ни съседка е сериозен. Лукарски обаче бе категоричен, че няма опасност за финансовата стабилност на България, включително и за гръцките банки у нас.

"Рисковете за нашата страна освен в търговията са свързани основно и с българите, работещи в Гърция, които са около 120 000, а по време не летния сезон достигат и 200 000", посочи вицепремиерът Ивайло Калфин. По думите му в момента нямало индикации, че нашите сънародници се канят да се върнат. Голяма част от тях живеели трайно в Гърция, работели и не били на социални помощи. "Дори и да се стигне до връщането на част от българите, работещи в южната ни съседка, техният потенциал може да бъде използван в областите, в които на българския пазар има дефицит на кадри", смята вицепремиерът Калфин. "Това са хора заети предимно в сферата на туризма, а в България има недостиг на хора с добра квалификация в този сектор", посочи още той. Друг пример за възможна реализация е в сферата на домашните услуги, където се обсъждали различни варианти, сред които признаване на неформално образование.

Във Варна вицепремиерът Ивайло Калфин и министърът на икономиката Божидар Лукарски взеха участие в конференция на тема "Висококонкурентен сектор за устойчив икономически растеж и заетост", организирана от АИКБ и Групата на работодателите в Европейския икономически и социален съвет. "Българската икономика има нужда от добре функционираща иновационна среда, която да гарантира бърз преход към производство на стоки с висока добавена стойност", заяви по време на конференцията министър Лукарски. Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин пък призова бизнеса да използва потенциала на младите безработни. "Сред предизвикателствата пред България е огромният брой демотивирани млади хора, които нито учат, нито работят. Техният брой надвишава 160 000 и от държавата и от бизнеса да превърнем техния потенциал в актив", посочи Калфин.

МНЕНИЯ

Да се възползваме от ситуацията

Радан Кънев,
съпредседател на РБ

Резултатът от референдума в Гърция неминуемо ще се отрази на страната ни. В момента пред България и Румъния има огромни възможности. Това са единствените стабилни държави в цяла Югоизточна Европа. Резултатът от гръцкия референдум затвърждава тази позиция. За България този резултат е лош, защото един изключително важен съсед и - геополитически и икономически, се дестабилизира. Същевременно ние трябва да сме готови икономически да се възползваме от тази ситуация.

Проблемът е, че няма растеж в ЕС

Симеон Дянков, бивш
финансов министър

Най-положителното нещо в гръцката криза е, че европейските политици започват да признават, че има голям проблем в Европа и той не е Гърция. Проблемът е, че цяла Европа не расте достатъчно. Изоставаме спрямо САЩ, Азия и дори Африка. Гръцката криза е голяма банкова криза, но и криза на публичните финанси. България в публичните финанси, макар че правителството на Орешарски се опита да ги срине, е на светлинни години от Гърция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай