Кънев очаква край на политическия хаос и икономически оптимизъм

Кънев очаква край на политическия хаос и икономически оптимизъм | StandartNews.com

„Мощни икономически и политически фактори в България ще се борят до дупка, за да запазят нелегитимното, незаконно влияние върху съдебната система", каза лидерът на ДСБ

София. „Две седмици след избора на правителство в страната вече се усеща наличието му. България излиза от период на двегодишен политически хаос – нещо, което възпираше инициативата на хората. Сега в икономическите статистики се отбелязва известно оживление, което не се дължи на добри мерки на кабинета, но е резултат от "една лека вълна на оптимизъм в хората и особено в малкия бизнес, че този хаос най-сетне свършва", каза пред БНТ председателят на ДСБ и съпредседател на Реформаторския блок Радан Кънев.

По думите му обаче при четирипартийно мнозинство ще има трудности.

„В четирипартийното парламентарно мнозинство е много трудно и тепърва ще трябва да се учим на такт, на преговори, психология, защото степента на неразбиране между партньорите, на непознаване, на чисто психологически несъответствия в характерите е значителна и много работа ще трябва да се свърши", коментира той.

По повод назначението на Орхан Исмаилов за зам.-министър на отбраната Кънев поясни, че това е кандидатура на военния министър Николай Ненчев, а не на Реформаторите или на партията на Корман Исмаилов – "Свобода и достойнство". Според него развръзката в тази ситуация ще е положителна.

"Едно от най-важните неща, които трябва да научим в тази сложна коалиция, е да не приемаме хипотетично, че нещата няма да станат, а да вярваме, че могат да станат", отбеляза той.

На въпрос за намеренията да се осъществи съдебната реформа Радан Кънев подчерта, че "мощни икономически и политически фактори в България ще се борят до дупка, за да запазят нелегитимното, незаконно влияние върху съдебната система".

Според него смела реформа в здравеопазването може да се реализира единствено от смел човек като Петър Москов, който познава системата отвътре като медик и отвън като дългогодишен политик.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай