Каракачанов: Ислямът е заплаха за всички в Европа

Каракачанов: Ислямът е заплаха за всички в Европа | StandartNews.com

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че няма конкретна заплаха от ислямистите за България, но призна, че в някои региони на Европа съществува напрежение. Той е убеден, че то може да бъде решено само по пътя на диалога и припомни, че Европа има общ враг – радикалния ислям.

За заплахата Русия той обясни: „Трябва да бъдат отчетени противопоставянето, което съществува в Украйна, както и напрежението между Русия, от една страна, и ЕС и НАТО, от друга", каза министърът на отбраната, коментирайки изтеклия в медиите доклад, според който Русия е главната заплаха пред националната ни сигурност. Той обаче не вижда смисъл от взимането на някакви извънредни мерки. "България си взема необходимите мерки чрез подготовката на специализираните си сили. Не виждам смисъл от взимането на извънредни мерки", каза министърът на отбраната. „Това, което виждате – обърна се Каракачанов и посочи строените военни зад себе си на плаца – са също подготовка и набелязани мерки за изпълнение на определени задачи. Те са свързани със сигурността на страната. Конкретна заплаха няма. Заплаха такава, каквато си я представят хората, че утре може да има десант на някой бряг или парашутен десант няма".

Каракачанов призна, че съществува напрежение в някои региони на Европа. „Конфликтът в Източна Украйна не е приключил, санкциите срещу Русия продължават. На ученията, които се правят от страна на Русия, има алтернативни учения, които се правят от страна на НАТО", изброи той.

Според него „диалогът е разговорите са подходът за решаването на тези проблеми". „Нямаме интерес от излишно напрежение, защото цивилизованият свят такъв, какъвто ние го познаваме в Европа и от Изток, и от Запад има един общ противник и той се нарича радикалния ислям", категоричен е вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай