Каракачанов: Няма вероятност да съм министър-председател

Каракачанов: Няма вероятност да съм министър-председател | StandartNews.com

В момента няма вероятност да стана министър-председател, а ГЕРБ сигурно се притесниха, че ако оглавим кабинет, ще действаме радикално и бързо и това ще увеличи подкрепата ни. Това заяви Красимир Каракачанов, лидер на ВМРО и съпредседател на Патриотичния фронт (ПФ), пред bTV.

Той коментира промяната в отношението на най-голямата партия, която първо заяви, че ще подкрепи управление на патриотите, а ден по-късно декларира обратното.

Да, те заявиха, че ще подкрепят патриотите за сформиране на кабинет. Може да гадаем защо мнението им се промени за 24 часа. Най-вероятно притеснението, че ПФ ще действа радикално, бързо и това ще увеличи авторитета ни в обществото, е причината да обърнат позицията си. Друга причина, според мен, е някакъв външнополитически натиск – знаете, ние критикуваме политиката на Брюксел, смятаме, че Европа трябва да се развива по друг начин. Ние сме за запазване на Европейския съюз, но друг Европейски съюз. Най-вероятно машинката в Брюксел не харесва позиции като тези, които изповядваме ние и подобни партии в Австрия или Франция", каза гостът.

По думите му „няма вероятност в момента да стана премиер, защото, както виждаме, ролетката се завърта и възможността да се състави правителство в този парламент е нищожна".

„Въпросът не е да подкрепят нас, а че в подобна ситуация, в която е повече от ясно, че ще има две служебни правителства, че изборите ще са през април, а след това трудно ще се състави нов кабинет... при ситуация, в която държавата влиза в 6 – 7 месеца безвремие, нормалното беше да се състави правителство, което да изпълни 4 – 5 приоритета", смята Каракачанов.

Гостът добави, че поведението на ГЕРБ и БСП е безотговорно, защото искат предсрочни избори – първите – защото се разсърдиха, че народът не е избрал техния кандидат за президент, а вторите – защото „са си повярвали, че резултатът на ген. Румен Радев е техен резултат и се надяват да спечелят изборите.

Обединение патриоти казахме, че има пет неща, които трябва да се свършат в следващите шест месеца и след това може да се отиде на избори, добави Каракачанов. Това са увеличение на пенсиите, справяне с нелегалната имиграция, с битовата престъпност, намаляване на цената на тока и икономиката – администрацията трябва да обслужва, а не рекетира българския бизнес.

Увеличението на пенсиите не е демагогия, а политическа програма, заяви той и обясни, че става въпрос за 800 млн. лв. на година. През 2017 г. те може да дойдат от програмата за саниране, а през следващите – като се спре източването на социалните фондове. Гостът цитира експертно мнение, според което от близо 1 млн. души, които получават помощи за инвалидност, едва под 200 хил. реално са инвалиди, а държавата плаща по 1,6 млрд. лв. на година за помощи. „Ето ви пенсиите за следващите години", заяви той.

Като увеличиш парите на близо 2 млн. пенсионери, ще се повиши и потреблението, посочи още гостът.

На въпрос дали ПФ ще подкрепи Реформаторския блок, ако той получи мандат, Каракачанов отговори, че разговори не са водени, но ако те предложат програма, която се доближава до тяхната, „бихме били склонни".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай