Красотата ще спаси властта

Двойничка на Джоли, тв легенда и актриса в екипа на "Борисов 2"

Красотата ще спаси властта | StandartNews.com

Дахилова бе интернет гуру на Касим Дал, но Татяна Дончева я издигна за депутат

Въпреки всички обещания за равно представителство на половете, в 43-ия парламент попаднаха едва 48 жени, което е 1/5 от депутатския състав. Остава надеждата, че бодрата смяна в изпълнителната власт ще отстрани този недостатък. На първо четене обаче вниманието на естетите беше приковано от няколко хубавици, които заеха постовете си в кабинета.

Началник на кабинета на спортния министър Красен Кралев стана известната не от вчера Айлин Дахилова-Василева. Тя завършва право във Варненския свободен университет и работи последователно като съветник на земеделския министър Мехмед Дикме в периода 2001-2005 г., а през мандата на Тройната коалиция е част от екипа на регионалния министър Асен Гагаузов, където се издига до и.д. шеф на дирекция "Благоустройствени дейности".

Дахилова влиза в ново амплоа покрай отделянето на Касим Дал и неговия отбор реформатори от ДПС. Тя създава Фейсбук група в защита на новата партия Център "Свобода и достойнство" и се превръща в интернет гуру на отцепниците. Още тогава ценителите в нета наблегнаха на поразителната прилика на брюнетката с Анджелина Джоли.

Сравнението обаче дразни Айлин

тъй като публиката се захласва по физическата й красота, а не обръща достатъчно внимание на останалите й качества. Горещите фотосесии на юристката с диплома от Florida Atlantic University обаче не спират да кръстосват из социалните мрежи. Изненадващо, на последните избори Айлин Дахилова-Василева участва в две от депутатските листи на "Движение 21" на Татяна Дончева. Нейни хобита са конете, стрелбата и моторите.

Другата дама със зашеметяваща външност, която пое важен пост, е Бетина Жотева. Телевизионната легенда от БНТ е говорител на Министерството на външните работи. В началото на 90-те тя спираше дъха на мъжката аудитория с дълбокото си дишане, след което се прехвърли на политическия фронт. През 1996 г. Жотева бе говорител на предизборния щаб на президентската двойка на БСП - Иван Маразов и Ирина Бокова. По-късно за кратко беше и медиен съветник на Българския бизнес блок на Жорж Ганчев.

Родината й стана тясна

и в зората на европейската демокрация чаровната тв водеща се прехвърли в Брюксел. Първоначално се изяви като анализатор във военното командване на НАТО. Впоследствие пък бе назначена за говорител на Постоянното представителство на България в ЕС. По време на провокативната изложба на чешкия скулптор Давид Черни, който изобрази страната ни като тоалетна, тя се закани да строши лично с чук произведението на изкуството, което излагало страната ни.

Роля за завръщането й изигра бившият финансов министър Симеон Дянков, който я покани за свой медиен консултант и говорител. По време на служебното правителство на Марин Райков тя подпомагаше икономическия министър Асен Василев. Бетина Жотева се изяви и като активен участник в антиправителствените протести срещу кабинета "Орешарски" през лятото на 2013 г. Жотева е

бивш шампион по голф в Белгия

но напоследък не намира време за любимия си спорт.

Третата хубавица, която проникна във властта, е новият говорител на военния министър - Валерия Кардашевска-Ранчева. Тя завършва актьорско майсторство в НАТФИЗ "Кр. Сарафов" в класа на проф. Надежда Сейкова през 1998 г. Кариерата си започва в Плевенския драматичен театър "Иван Радоев", а после участва в постановки на театър "Възраждане". Изиграла е роли в мюзикъли и музикално-пластични спектакли, както и Хестер в "Здравей и сбогом" от А. Фюгърт, Клодия в "Татуирани души" от Г. Стефановски, Сали в "Табу" от К. Джераси, Перо в "Куфарчето на д-р Чехов" и др. През последните години все по-често влиза в ролята на педагог и преподавател. Притежава докторска научна степен и участва в научни и международни проекти. Преподава актьорско майсторство в НАТФИЗ и сценична реч в театралния колеж "Любен Гройс". Автор е на биографична книга за Маргарита Дупаринова. Валерия Кардашевска е и член на Гражданския съвет на Реформаторския блок.

Хирург от Ардино поема европроектите за здраве

Чичо му, д-р Калоян Персенски, направи първата операция за смяна на пола у нас

Новият зам.-министър на здравеопазването д-р Адам Персенски произлиза от виден род на сюнетчии и хирурзи от ардинското село Жълтуша. Неговият чичо, д-р Калоян Персенски, е легенда в Източните Родопи. Бивш участъков лекар в Ардино и шеф на хирургията в болницата в Момчилград, той става известен с първата операция за смяна на пола у нас. На 18 май 1992 г. хирургът превръща 28-годишния учител от Рудозем Андрей Миронов в... красавицата Адриана. Шокиралата общественото мнение операция дори е излъчвана по БНТ. През 2012 г. неговият племенник го наследява на поста управител на МБАЛ "Ардино".

Д-р Адам Персенски е специализирал обща хирургия у нас и във Великобритания. Има квалификация по абдоминална ехография и ендоскопия, а също и магистратура по здравен мениджмънт от УНСС. В министерството той ще отговаря за европейските проекти, следдипломната квалификация и общественото здраве. Хирургът е амбициран да работи за реформа в сектора, която да гарантира стабилност на системата, ефективност на разходите и да се прави с оглед благосъстоянието на пациентите. Очаква се концепцията за управление на новото ръководство на МЗ да е готова до края на ноември. Д-р Персенски има и опит в политиката - през 2011 г. бе кандидат за кмет на Ардино от ГЕРБ, а на последните два парламентарни вота е в депутатската листа на партията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай