Лиляна Павлова: България ще търси диалог и консенсус

Лиляна Павлова: България ще търси диалог и консенсус | StandartNews.com

България ще бъде председател на Съвета на ЕС, който търси диалог и консенсус. Това е заявила министър Лиляна Павлова при представяне приоритетите на Българското председателство пред президента на Европейския парламент Антонио Таяни и председателите на политическите партии в ЕП, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Посещението на делегацията в София е първото събитие на високо равнище от Българското председателство, което започва през януари 2018 г. Представителите на ЕП се срещнаха с българското правителство.

Приоритетите на България са част от общоевропейския дневен ред – бъдещето на Европа и младите хора; европейска перспектива и свързаност на Западните Балкани; сигурност и стабилност; дигитална икономика, пише в съобщението.

"Поставили сме си за цел да отговорим на нуждите на гражданите на Европа - повече сигурност, повече стабилност, повече солидарност. Ключът към успеха е единството и затова нашето послание е "Съединението прави силата", казала министър Лиляна Павлова.

"Отчитаме ролята на Европейския парламент и се надяваме с помощта на президента Антонио Таяни и лидерите на политическите партии в ЕП по време на Българското председателство да вземем важни решения", допълнила тя.

Заместник-министърът за Българското председателство Моника Панайотова ще бъде в Европейския парламент по време на цялото председателство, за пряка връзка с представителите на европейските граждани, пише в съобщението.

По време на срещата лидерите на осемте политически групи в европарламента са задали въпроси към българския премиер и министри за миграцията, борбата с тероризма, защитата на външните граници, за икономическия растеж с акцент върху цифровизацията, за зелената икономика.

Обсъдена е била и ситуацията в Близкия Изток и Африка, отношенията с Турция, европейската перспектива и свързаността на страните от Западните Балкани помежду им и с Европа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай