Лиляна Павлова: Председателството управляваше умело работата си

Лиляна Павлова: Председателството управляваше умело работата си | StandartNews.com

Въпреки БСП, Българското председателство управляваше умело този сложен и изпълнен с постоянна работа процес, водеше преговори, съгласувания, постигаше консенсус, беше честен и неутрален посредник между държавите членки за постигане на цели, които да дадат възможност на Европа да се развива успешно и да дава сигурност и стабилност на своите над 500 милиона граждани. Това каза министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова по повод критиките, които отправи днес БСП към българското европредседателство, цитирана от Фокус.

„България и правителството получиха висока оценка и подкрепа, но опозицията вместо да се зарадва в името на България, единственото се старае да го омаловажи и да принизи успеха. Много жалко. Именно лидерството и лидерската роля на България бяха основата за успеха на Председателството и постигнатите конкретни резултати. Европа е по-консенсусна – личи от позицията по търговската политика на ЕС, единството за Брекзит, приетото законодателство в социалната сфера и много други по време на българското председателство", коментира Павлова.

По думите ѝ България е по-конкурентоспособна и с нараснало доверие, променен имидж, увеличен кредитен рейтинг.
„Кохезия – България ще получи увеличение на средствата от Кохезионната политика и от средствата миграция, цифрова трансформация благодарение на усилията на правителството. България доказа своя лидерски потенциал при отстояването на позиции и намирането на решения по актуални теми, като представя своя европейски образ на отговорен и доверен партньор, независимо от опитите за омаловажаване и обезценяване на резултатите от Българското председателство, както и на усилията и професионалната компетентност на политическо и експертно ниво", допълни тя и подчерта, че приоритетите на Българското председателство са 4, а не три.

„Първият е Бъдещето на Европа и младите хора - икономически растеж и социално сближаване. Вторият - Европейска перспектива и свързаност на Западните Балкани. Третият - Сигурност и стабилност за силна и единна Европа и четвъртият - Цифрова икономика и умения на бъдещето", обясни Павлова. „БСП показва или дълбоко непознаване на начина, по който функционират ротационните председателства, или от чисто политическа злоба и завист правят подобни заключения", каза тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай