Любовта към България не е поза, обяви Фандъкова

Делата на всеки чертаят пътищата пред нацията, каза кметът на София

Любовта към България не е поза, обяви Фандъкова | StandartNews.com

"Днес хиляди софиянци минаха оттук, за да оставят своите цветя в знак на признателност към делото на Апостола на българската свобода, но и за да се заредят с енергията и свободния дух на най-великия българин", започна в речта си кметът на София Йорданка Фандъкова на официалното честване на 144 години от смъртта на Васил Левски. 

"Паметникът, пред който се прекланяме е първият български паметник, издигнат след Освобождението с даренията на хората.Тук, на мястото на бесилото, народът издига паметник на безсмъртието и свободата. Наричаме Левски Апостол на свободата, защото като Апостол преподава веруюто, че за Освобождението на Отечеството се дава жертва, че той не се бори за пост или собствена слава. Васил Иванов Кунчев е можел да бъде монах или учител, но избира да се бори за свободата на България", продължи Фандъкова.

"Това е изборът на свободния дух и мисъл, който превърна идеята за чиста и свята република в национален идеал и кауза, която стои и днес, отвъд нашите всекидневни и лични цели, която Левски ни учи свободно да избираме с лични усилия и собствена воля. Любовта към България не е дума, не е поза, а участие. Делата на всеки един от нас чертаят пътищата пред нацията ни. Поклон пред святото дело и безсмъртният подвиг на Апостола на свободата", завърши кметът на София.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай