Миков: Срещата с ГЕРБ ще е на лидерско равнище

Миков: Срещата с ГЕРБ ще е на лидерско равнище | StandartNews.com

София. Среща между БСП и ГЕРБ ще се състои и тя ще бъде на лидерско равнище. Това заяви пред БНР председателят на НС на БСП Михаил Миков.

„Това не означава задкулисни договорки. Оформя се дясно управление на страната и важното е да се укрепва доверието в институциите, да се прокарва политика, която обществото одобрява и има нужда. Това е главната задача на бъдещото управление и това, което би могло да даде стабилност в нестабилната обстановка", коментира Миков.

„По голямата част от партийните членове са за оставане на БСП в опозиция, каквото място й е отредил и българският избирател. Смятам че това е решението, с което ние ще влезем в 43-тото НС". Той обясни, че и в Европа, и вътре в страната има хора, които смятат, че е проява на национална отговорност участие в управлението. „Проява на национална отговорност, каквато БСП винаги е имала, е и участие в опозиция, която контролира управлението, гарантира спазването на принципи и упражнява контрол върху функционирането на изпълнителната власт", категоричен бе лидерът на левицата.

Председателят на БСП изтъкна, че в България няма предпоставки за голяма коалиция, каквато има в Германия. Според него обаче при широка коалиция- политическото размиване е толкова голямо, че рисковете са не за една или друга партия, а за това, че се подкопава стабилността на политическия живот. В този случай много хора биха останали непредставени. Миков бе категоричен, че голямата криза на политическото доверие, не само в България, но и в Европа, е породена от трупаните години наред компромиси по отношение на политическите платформи. Според него в демократична среда липсата на опозиция води до злоуотреба с власт.

По темата КТБ Миков заяви, че трябва да има яснота за позициите на партиите по време на обсъжданията и да се разсекретят стенограмите от тези разговори. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай