Московски: Длъжни сме да спрем войната по пътищата

Московски: Длъжни сме да спрем войната по пътищата | StandartNews.com

„Длъжни сме да спрем войната по пътищата, не само заради срещите на министри с премиера Бойко Борисов", заяви министърът на транспорта Ивайло Московски в студиото на „Тази сутрин".

По думите му битката е комплексна и изисква сериозен ангажимент от няколко държавни институции. „Имаме задължение да поправим неща в системата, но зависи от манталитета на самите хора", категоричен е Московски.

Според него премахването на предупредителните табели за наличието на камери по пътищата ще даде добър резултат.

„Тези табели нямат никаква превантивна стойност. По-добре да не знаем къде има камери, за да можем респективно през цялото си пътуване да бъдем на щрек", коментира министърът.

Той допълни, че всички вратички в системата могат да бъдат залостени и по този начин да се улесни работата на контролните органи.

В министерството предстои законът за пътищата да бъде разделен на три отделни закона: един, който да отговаря за пътните знаци и маркировката, втори, касаещ подготовката, квалификацията и категорията на водачите и трети, който да е за техническата част на превозните средства.

„Във всички контролни органи съществува риск от корупция", коментира арестите в ДАИ транспортният министър.

По думите му начинът, по който се провеждат изпитите в момента, на практика пресича всякакви варианти за преписване.

Той добави, че е възможно държавата да започне да купува автомобили, с които се да се провеждат изпитите по кормуване. „Никой не може да види какво се случва на педалите на изпитващия от дясно на кандидата, никой не може да следи как е фиксирана камерата в колата", коментира Московски.

„Всичко чух от автошколите като упреци към държавата, колко от тях са подали сигнал, че поне един от техните школници е рисков? Няма нито един, нула!", възмути се министърът.

Отпадането на роуминга

„Без значение къде се намирате ще използвате националния си тарифен план", категоричен е Московски.

По думите му в отпадането на роуминга няма „дребен шрифт" и скрити условия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай