МВР раздаде инструкции за живеещите по границата

МВР раздаде инструкции за живеещите по границата | StandartNews.com

От вчера живеещите в пограничните райони са получили инструкции как да реагират при среща с непознати хора и мигранти – те трябва да сигнализират компетентните органи – да се обадят на гранична полиция или 112. Граничната полиция има всички правомощия да провери какви са тези непознати хора, дали имат нужда от помощ, дали отговарят на условията за бежански статут и пр. Това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова пред bTV във връзка с т.нар. "граждански арести".

"Работата на доброволците е съществена за нас, но отговорност на гранична полиция е да осъществява защита и да се въведе ред на границата", каза още Бъчварова.

На въпрос дали такива хора трябва да бъдат спирани по някакъв начин или молени да останат на място, вътрешният министър отговори, че трябва „да се опита да им се обясни да останат, да изчакат гранична полиция, която да поемат функциите си. Това е помощта, която могат да дадат гражданите".

Министърът отговори, че задържане се допуска само когато става въпрос за установено престъпление.

В нашумелия в последните дни случай, в който т. нар. „граждански отряд" завърза мигранти със „свински опашки" и се похвали за това в интернет, „няма доказателства, че тези мигранти са извършили престъпление, не знаем дали наистина имат нужда от защита или спекулират. Това може да установи гранична полиция", заяви Бъчварова.

По думите ѝ прокуратурата ще реши дали извършвайки този „арест" Петър Низамов – Перата е помагал на държавата.

Бъчварова подчерта, че МВР работи с доброволци – „те ни помагат много при пожари и пр. не можем да отхвърлим тази възможност, но тя трябва да е регламентирана".

Министърът също така каза, че думите на премиера Бойко Борисов, който благодари на гражданските отряди и каза, че всяка помощ към държавата е добре дошла, е „твърдение по принцип, което е правилно, а помощта от гражданите е съществена за нашата работа, но тя трябва да е според закона".

Помолена да коментира хората, които изявяват готовност да сформират граждански отряди, тя призова „всеки, който иска да подпомогне гранична полиция, се свърже с нас и да видим как ще стане".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай