НАТО ще пази небето ни

НАТО ще пази небето ни | StandartNews.com

След почти два часа разгорещени дебати по темата да охраняват ли натовски самолети нашето небе, ако се наложи, депутатите все пак прокараха своето предложение. 

С 96 гласа "за" НС реши охраната на въздушното пространство на България да се осъществява от Българската армия, самостоятелно или съвместно с въоръжени сили на съюзнически държави. Така според вносителите съвместната охрана на въздушното пространство ще може да се осъществява с участието на военната авиация на всяка от членките на НАТО, в това число и Турция.

"От днес България е по-надежден съюзник на НАТО", каза министърът на отбраната Николай Ненчев.

Съгласно приетия на второ четене закон съвместните действия по охрана на въздушното пространство ще се извършват при условия и ред, определени в международен договор. При необходимост от предприемане на неотложни действия – при условия и по ред, определени от МС по предложение на министъра на отбраната. Според закона съвместните действия се осъществяват в рамките на Интегрираната система на НАТО за противовъздушна и противоракетна отбрана.

В рамките на дебата народният представител от парламентарната група на БСП Атанас Зафиров посочи, че този законопроект е част от плана за унищожаване на българското национално самосъзнание. Група народни предтавители от БСП пък заедно със заместник-председателя на Красимир Каракачанов предложиха охраната на въздушното пространство да се осъществява само със съюзнически държави, които нямат обща граница с България,но то не бе прието.

Народният представител от ПГ на ПФ и заместник председател на Народното събрание Красимир Каракачанов заяви, че вследствие на всички дълго натрупвани проблеми между България и Турция и агресивната политика, която води към Балканските страни предизвиква основателни страхове в българското общество.

Депутатът от ГЕРБ Валентин Радев пък обясни, че България ще реши с коя държава ще сключи договор за съвместна охрана и увери, че това няма да бъде Турция. Ген. Михо Михов посочи,че този закон, не само, че е неприемлив за ПГ на АБВ, но и според него е неприложим.

В отрицателен вот депутатът от „БСП Лява България" Таско Ерменков посочи, че с гласуването на този текст е подписана несъстоятелността на министъра на отбраната и цялото правителство за осъществяване на нормална защита на държавата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай