Нинова: Борисов се провали като посредник

В политиката трябва и алтернатива, а не само критика, заяви лидерът на БСП

Нинова: Борисов се провали като посредник | StandartNews.com

Утре внасям писмо до Специализирания наказателен съд да бъдат огласени политиците, финансирани от КТБ, обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на пресконференция след заседание на ИБ. "Ако си спомняте Иван Гешев обяви, че има политици, които са взимали пари. Ние поискахме официално от прокуратурата да дадат този списък, да го огласят. Искаме публичност, прозрачност и политиците да си понесат отговорността. По този въпрос получих отговор също от Специализираната прокуратура – да имам предвид, че досъдебното дело е изпратено на Специализирания наказателен съд, поради което всички искания следва да бъдат адресирани до разглеждащия делото съд", продължи тя.

Случаят КТБ е много по-интересен за нас и за мен от тази гледна точка - кои са получавали пари, отколкото позицията на президента за Цветан Василев", посочи Нинова. 

Председателят на БСП защи Румен Радев и по споровете за марката на новите изтребители за ВВС. "Да припомня за първия КСНС, което е в правомощията на президента. Да припомня записите там, където пише в срокове, които отдавна изтекоха, че правителството ще представи план за закупуване на самолети, кой тип - откъде", отсече Нинова. 

Очевидно посредническата роля на Бойко Борисов между Турция и Германия се провали, заяде се тя с министър-председателя. "Щом лидерите на двете страни си говорят по този начин. Политиците трябва да говорят спокойно, а не да се разменят заплахи", каза още лидерът на социалистите. Тя обяви също и какви въпроси би трябвало да се обсъждат при визитата на Еманюел Макрон у нас: "- Смятам, че би трябвало да се обсъжда бъдещето на ЕС и предвидените варианти на Бялата книга и други възможности. Това е изключително важна тема в момента и с оглед на председателството на България. На второ място - националният интерес на България да бъде защитен по теми, важни за нас".

Главният прокурор ме уведоми, че нямам общо с проекта "Цанков камък" – всички, позволили си да свържат името ми с проекта и с корупция, отиват на съд. Искат да ни се отнеме правото да претендираме, че автентично и истински искаме да се справим с паралелната държава, коментира още Корнелия Нинова. 

Бойко Борисов да излиза сега и да каже какво и кого имаше предвид, когато говореше за корупция за "Цанков камък", продължи по темата лидерът на БСП. "Не може в политиката, за да отклоняваш вниманието от себе си, за да омаловажаваш политическия опонент да хвърляш димки и след това по някакви причини мълчат. Защо мълчат сега? Надявам се сега министър-председателят да отговоря на въпроси. Какво имаше предвид, кого имаше предвид, когато говореше за корупция на "Цанков камък", продължи тя и заяви, че да хвърляш кал по другите е част от политиката на прехода, от която няма резултати.

Е, сега да покажем, че искаме да променим този стил. Хайде да започнем от „Цанков камък" - искаме цялата истина", заяви лидерът на БСП. Припомних фактите в писмото до австрийския посланик, че проектът е финансиран от австрийски банки, проектиран от австрийски фирми, строен от австрийски фирми и го помолих за съдействие да се произнесе по твърдението на българския министър-председател - участвали ли са австрийски фирми в корупционни сделки в България и с кои политици, като декларирах, че ние от БСП се обявяваме за борба с паралелната държава и настояваме за пълната истина по този проект, заяви Нинова. 

Националният съвет на партията в началото на септември окончателно трябва да одобри проекта за Антикорупционен закон. Сега започваме обсъжданията с професионалните гилдии", заяви лидерът на БСП. Тя уточни, че на 24 август ще се проведе обсъждане със Съюза на съдиите, а на 28 август с Висшия адвокатски съвет, на 30 август с Върховния административен съд, на 31 август с главния прокурор и прокуратурата. Нинова допълни, че чака датите с Касационния съд и с академичната общност на юридическите факултети. По думите ѝ предстои финална среща с президента Румен Радев по закона и след това в началото на септември заседание на Националния съвет на БСП, на който окончателно трябва да се одобри проекта и да го внасят в Народното събрание. „За нас важно е да има алтернатива. Само критика не е достатъчна в политиката", завърши Нинова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай