Нинова: Ще управляваме държавата, за да реализираме промяната

Или промяна, или всички ставаме ненужни, каза лидерът на БСП

Нинова: Ще управляваме държавата, за да реализираме промяната | StandartNews.com

Ще управляваме държавата, за да реализираме всичко това, което казваме днес - или промяната, или всички ставаме ненужни. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация от името на група.

„Откриваме последната сесия на 43-ото НС може би и най-кратката сесия в парламента. Наистина е почтено, към онези, които ни изпратиха тук да отчетем какво сме направили. Не с консенсус, уважаеми колеги от управляващото мнозинство но с факти, реализъм, надявам се с мъдрост и перспектива занапред", заяви тя.

По думите й мнозинството е сложило на дневния ред на този парламент програмата на правителството на Бойко Борисов с над 150 страници на компромиса, сговора, делбата и провала. „Нямам време парламентарно да анализираме по сектори, но можем да обобщим – две загубени години за България. Две безплодни години за народа ни", заяви тя.

По думите й мнозинството е създадено с голяма цел за реформи и ги е направило – пенсионна, образователна, здравна и съдебна. „Много спорове, срещи, раздели, напускане на партньори видяхме в управляващото мнозинство, но не видяхме резултат от тези реформи", заяви Нинова. „Да се опитаме да ги оценим от гледна точка на онези, за които ги направихте. Смятате ли, че някои българи днес са по-доволни, че има по-добро здравно обслужване", заяви тя.

Корнелия Нинова попита дали днешните пенсионери са получили по-високи пенсии. Тя обвини управляващите, че са побъркали учителите, децата и директорите с новите учебни програми. „Месеци наред спорове за подялба на власт и влияние във ВСС", коментира съдебната реформа Нинова и попита дали имат чувството, че е повишена справедливостта.

Тя отчете, че са увеличени акцизи, данъци и винетки и са заложили 16 млрд. лв. нов дълг. „Тук стои най-важният въпрос в политиката. Почувства ли от това народът нещо, почувства ли, че живее по-добре от тази финансова стабилност, както вие го наричате, т.е. намаля ли бедността? Ние мислим, че не. Има само един измерител на успешна политика и това е отговорът на въпроса живее ли днес народът ни по-добре след управлението на Бойко Борисов. Нека той да отговори", каза Нинова.

Тя добави и отнемането на достойнството на българския народ и даде пример със санкциите на Русия, кандидатурата на България за ген. секретар на ООН, политиката за бежанците и споразумението СЕТА. По отношение на искането на управляващите да се удължи работата на парламента с две седмици, Нинова посочи, че са имали 2 години.

Тя заяви, че виждат изхода с разпускане на Народното събрание и предсрочните избори. Според нея първо бъдещите депутати веднага трябва да се заемат с промяна в Изборния кодекс и без никакви компромиси да се разправят с мафията, подкупите, договорките на маса и плащането под маса. Корнелия Нинова посочи, че е необходимо работата за нов икономически модел на България, който се изразява в собствено производство и план за развитие на пет-шест отрасъла.

„Светът се промени, народите и в Америка, и в Европа, и в Българи на президентските избори поискаха промяна и си я взеха. Ние я виждаме така – трябва да се променят много секторни политики, но като цяло принципно я виждаме така – почтени политици, родолюбци, които въвеждат правила за работа, за живот, морал, за всички еднакво и въвеждат наказания за онези, които не работят и не живеят по тези правила", заяви Нинова. Според нея трябва да застане човекът, а не парите.

Тя попита дали партиите разбират искането за промяна и дали са готови да дадат тази промяна. „Ние от „БСП-лява България разбрахме", заяви лидерът на БСП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай