ОБЗОР: Сближаване по оста Ердоган -Доган

ОБЗОР: Сближаване по оста Ердоган -Доган | StandartNews.com

В момента се водят разговори за затопляне на взаимоотношенията между управляващата партия в Анкара и ДПС. Това съобщи пред bTV журналистът Илхан Андай.

Очаква се в тази връзка, хората около Лютви Местан да бъдат приобщени към ДПС, защото движението едва ли ще склони на варианта за обединение с ДОСТ, коментира още Андай.

В момента върви един много дружелюбен диалог между София и Анкара. Можем да кажем, че в последните дни се усеща един полъх на промяна на прошка по оста Ердоган -Доган, коментира още Андай. Той съобщи, че на 13 ноември в София е бил небезизвестният депутат от Меджлиса Азис Бабушчу, който през март месец около изборите беше обявен за нежелан у нас. Явно е, че турският депутат вече е желан, каза Андай. Същата реципрочна мярка е била приложена спрямо председателя на парламентарната комисия за приятелство България – Турция в миналия парламент Eрдинч Хардула, на него му пък бе забранено да влиза в Турция. За няколко часа Бабушчу с двама секретари на управляващата партия и още двама експерти са били в централата на ДПС. В края на седмицата председателят на ДПС Мустафа Карадайъ потвърди пред 150 активисти на младежкото ДПС, депутати и евродепутати, че действително е имало среща между него и Бабушчу, разбира се в по-широк формат", каза Андай.

В последните два месеца Лютви Местан и заместникът му Шабани Ахмед ходиха на няколко пъти до Турция. Информацията бе, че ги викат за отчет. Там е направен анализ, че без ДПС нещата, каквито витаят в главата на Ердоган относно България, няма да се получат, каза още журналистът. Очакваме след около месец какъв ще бъде окончателния отговор на ДПС за тази подадена ръка от Анкара, прогнозира Андай.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай