ОФАНЗИВА ЗА ШЕНГЕН: Борисов ще води Рюте на границата с Турция /ОБНОВЕНА/

ОФАНЗИВА ЗА ШЕНГЕН: Борисов ще води Рюте на границата с Турция /ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com

Ако има нещо, за което България ще настоява и ще държи твърдо, това е темата кохезионни фондове. С този акцент започна участието си в съвместната пресконференция с Жан-Клод Юнкер премиерът Бойко Борисов.

"Това сме го поели като ангажимент, а и сме убедени, че за Балканите и новоприетите членки, те са жизнено важни, обясни премиеръти продължи по другите теми: - Темата Балкани е и много ясна. Най-безрисковата перспектива за ЕС е да се изгради инфраструктурата на Балканите, ако я има тази свързаност, това ще даде възможност за по-голяма конкурентоспособност, инвестиции, туризъм, сближаване на културите, опознаване на хората в ЕС. И Турция, и Русия са големи съседи. Трябва да се опитаме да нормализираме отношенията, но това е тема на съвета и ще сме солидарни с решенията, които се вземат там. Благодаря на Шефчович и Юнкер, защото именно това, което са разработили за Европейския газов хъб Балкан, той дава възможност България да не бъде наказана и изолирана, и да се възстанови правдата и България да бъде център не само на газовото разпределение, но и за доставките на различен вид газ", подчерта Борисов.

По въпроса за Шенген Борисов обясни, че на 6 и 7 февруари ще ни гостува Марк Рюте - премиерът на Холандия, която заедно с Германия се противопоставят на влизането ни в Шенген, и двамата заедно ще посетят границата с Турция. Там Борисов ще убеди Рюте, че сме надеждна външна граница на Европейския съюз.

„Клишето „Българи и Румъния Шенген" се надявам да изчезне скоро, защото не го заслужаваме, както и за еврозоната, обясни Бойко. - Всички мои правителства досега са спазвали стриктно критериите. Били сме в тройката на Европа. Всичко, което е трябвало да си напишем като домашно, сме го направили. България е във валутен борд с огромен фискален резерв. Както Жан-Клод Юнкер каза- готови сме за чакалнята на еврозоната и се надяваме скоро да стане факт", поясни премиерът.

Борисов коментира и подписания меморандум за еврофинансирането на "Биовет": За току-що подписаните договори искаме да благодарим на Юнкер, защото над 350 милиона евро влизат у нас по тази програма на Европейската инвестиционна банка за намаляването на лихвите", обясни той.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай