Оставката на кабинета "Орешарски" е приета

Оставката на кабинета "Орешарски" е приета | StandartNews.com

София. Народното събрание прие оставката на кабинета "Орешарски" със 180 гласа "За" (93 от ГЕРБ, 40 от БСП, 30 от ДПС), 8 гласа "Против" (от БСП) и 8 "въздържали се" (7 от БСП и 1 от ДПС). В пленарната зала присъстваха почти всички депутати, както и членовете на Министерски съвет.

Разискването на оставката на кабинета "Орешарски" бе включено като първа точка в новата седмична програма на Народното събрание. При обявяването й от председателя Михаил Миков, групата на ГЕРБ избухна в аплодисменти. "Не бързайте да ръкопляскате, защото още не сме я приели", контрира ги Миков.

В изказвания, реплики, дуплики, взаимни обвинения, спомени от миналото и съвети за бъдещето депутатите прекараха 3 часа от началото на заседанието. 

Пламен Орешарски: Работихме в интерес на хората

"Оглавих правителство без широка парламентарна подкрепа и наложих експертен модел на управление. Поех нелека задача – да оглавя правителство без подкрепа. Представих програмни намерения, управленска програма, която беше в началото на всяка наша дейност. Работихме в най-сложната политическа среда. Изпълнихме преобладаваща част от нашия ангажимент до края на май тази година. Ръководихме се от интереса на хората, въпреки съпротивата, която срещахме всекидневно", каза премиерът Орешарски в изявлвнието си пред народните представители преди гласуването.

Всички бизнес индикатори нарастнаха за времето на краткото управление, заяви той и посочи за пример успешната емисия на държавните облигации, въпреки предстоящите избори и затварянето на една от големите търговски банки. Според премиера в оставка управлението е направило крачка напред по отношение на доходи, пенсии и социални програми и са разкрити над 40 000 нови работни места в реалния бизнес.  

"Справихме с едно от най-големите предизвикателства - бежанската вълна", каза още Орешарски.

"Не достигна време и политическо съгласие за реформиране на здравеопазване, образование и административни структури", отчете той.

През последния месец партиите, които подкрепяха кабинета, предопределиха настоящата оставка, каза Пламен Орешарски. "Ние продължихме да работим не защото сме се вторачили в постовете си, а защото имахме работа да вършим", обясни той.

Орешарски благодари на тези, които са подкрепяли кабинета, както и на опозицията за градивната критика. "Винаги съм гледал на вас като на представители на огромното мнозинство български граждани, които имат поне една обща цел", заяви той и каза, че за него е чест да е работил за осъществяването на общите цели за по-добрия живот на българските граждани.

Хронология на всички изказвания и дебати в залата четете тук.

Левицата: Имахме успехи, но нямахме подкрепа

Депутатите от БСП Атанас Мерджанов, Мартин Захариев, Петър Кънев и Корнелия Нинова в изказванията си изредиха успехите на властта в областта на социалната политика и в парламентарния контрол и съответно изтъкнаха грешки на управлението на ГЕРБ от предишния мандат. Липсата на подкрепа по думите им е попречила за успешното осъществяване на всички мерки. По социалната тема думата взе и министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов.

Местан: Не приемам оценката за разруха и катастрофа

Политическият процес не успя да изгради култура на коалиционността, заяви в изказването си лидерът на ДПС Лютви Местан и призова за обективна и без емоции оценка на работата на нареченото от него "управление на парламентарното малцинство". „Не приемам оценката за разруха, за катастрофа, защото чета в тази оценка желание да се спечели предварително предимство – както в хода на предизборната кампания, така и после", допълни още Местан.

Кабинетът не си отива заради пресконференцията на ДПС в онзи четвъртък, обяви Лютви Местан, с което обори твърденията на БСП, че оттеглянето на подкрепата на коалиционният партньор е съборило правителството. 

"Независимо как ще бъдем разположени в рамките на 43-тото НС, няма да бъдем опозиция на основни национални приоритети, стига да е постигнато съгласие и консенсус по тях", каза Лютви Местан, оставяйки пред Движението възможности за бъдещи коалиции.

Лютви Местан благодари за "трудната работа", която са имали с кабинета Орешарски и призова за лишена от злоба и агресия предизборна кампания.

Цветанов: Да се смирим

Изказване от името на ГЕРБ направи зам.-председателят на партията Цветан Цветанов. Той призова към смирение и съхраняване на достойнството на институцията Народно събрание, както и да бъде забравено противопоставянето. Цветанов припомни скандала с костинбродските бюлетини и призова това повече да не се повтаря.

Съпартийците му Менда Стоянова и Делян Добрев се впуснаха в детайлни дебати по икономически и финансови теми с Петър Кънев от Коалиция за България. Бившият социален министър Тотю Младенов пък опонира на левите депутати и министър Адемов относно социалните политики в дебатите, продължили над 3 часа.

Заседанието започна с полагане на клетва от новоизбран народен представител Цонка Каснакова - Иванова от листата на ГЕРБ. Тя заема мястото на Красимир Стефанов, който пожела да напусне Народното събрание на 1 юли. Тя е шестият кандидат в листата на ГЕРБ в Хасковския многомандатен избирателен район и влиза в парламента вместо петия в листата Георги Еленков, който се отказа от правото си да замести Стефанов.

Със 199 гласа "За" и двама въздържали се бяха приети на първо четене изменения в закона за висшето образование. Веднага след това промените бяха приети и на второ четене със 188 гласа "За" и двама въздържали се.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай