Отхвърлиха искането на БСП за проверка на санирането

Отхвърлиха искането на БСП за проверка на санирането | StandartNews.com

Със 70 гласа „За", 80 – „Против" и 14 – „Въздържал се" парламентът отхвърли предложението за създаване на Временна комисия за установяване на факти и обстоятелства, свързани с изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.

Предложението за това бе направено от ПГ на „БСП за България", а в мотивите му се посочва, че целта на комисията е да се запознае с изпълнените цели на програмата, начина на определяне на цените на отделните строителни дейности, изразходваните финансови средства и ефекта от спестените разходи за енергия. Предложението предвиждаше комисията да се състои от 10 народни представители, по двама от всяка парламентарна група.

В мотивите си вносителите се позовават на доклад на Сметната палата за извършен одит на Отчета за изпълнението на държавния бюджет за 2016 година, оповестен преди месец, който констатира, че няколко първостепенни разпоредители с бюджетни средства не са спазили изискванията на Закона за публичните финанси.

Вносителите от „БСП за България" твърдят още, че липсата на контрол и харченето без предварително ясни критерии са довели до некачествено строителство и ограничена конкуренция.

По време на дебатите народният представител от ПГ на ГЕРБ Александър Ненков аргументира позоцията на управляващото мнозинство на да не създава такава комисия с факта, че темата е многократно разисквана, а програмата – обект на много парламентарни питания и нарочни заседание. „В крайна сметка смятам, че създаването на една такава комисия не би довела до нещо продуктивно", подчерта Ненков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай