Парламентът отстрани Жаблянов

Парламентът отстрани Жаблянов | StandartNews.com

Парламентът прие искането на ГЕРБ за оставка на Валери Жаблянов като зам.-председател на парламента, предаде репортер на Агенция „Фокус". Предложението бе прието с 110 гласа „за" и 71 „против". Така Валери Жаблянов е предсрочно освободен от поста, защото над половината от народните представители в зала гласуваха „за". Само ПГ на БСП гласува „против", а депутатите от ДПС не участваха в гласуването.

Предложението на БСП гласуването да отпадне от дневния ред беше отхвърлено с 92 гласа „за", 89 „против" и 12 „въздържал се". Секретарят на ПГ на БСП Филип Попов заяви, че искането за оставка противоречи на правилника на парламента и на Конституцията. Депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски изтъкна: „Крайно време е комунистическият цинизъм да слезе от трибуната на Народното събрание". „Усещате ли как след като БСП напуснаха зала въздухът стана много чист", попита той. Лидерът на „Воля" Веселин Марешки коментира: „Не искам да си представя какво щеше да ми се случи, ако аз бях направил това, което направи Валери Жаблянов. При обявено едноминутно мълчание за жертвите на терора, да излезеш и да крещиш от трибуната". „Категорични сме, че позицията „за" оставката е точната и ще подкрепим това искане", заяви той.

ПГ на ГЕРБ внесе искането си в деловодството вчера с 81 подписа, при необходими 80 по правилник. Искането за оставка с подписите си са подкрепили и депутати от ПГ на „Обединени патриоти". Като мотив за искането на оставката от ГЕРБ изтъкват изказванията на Валери Жаблянов срещу Договора за добросъседство с Македония; възпрепятстване на реда в пленарна зала на 1 февруари при отдаването на почит към паметта на жертвите на комунистическия режим; твърдението му в декларацията на БСП против провеждането на „Луковмарш", че Народният съд е „едно необходимо и неизбежно военновременно правосъдие".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай