Парламентът ще избира шефа на "Антикорупция"

Парламентът ще избира шефа на "Антикорупция" | StandartNews.com

Както се и очакваше, мнозинството окончателно реши на второ четене парламентът да избира шефа на комисията "Антикорупция", както е предложението на управляващите.

БСП искаше в свой законопроект това назначение да е в прерогативите на президента, за да е независимо от управляващите, но това не бе прието на първо четене. Такова бе и желанието на самия Румен Радев. Социалистите разкритикуваха, че така властта ще назначава онези, които трябва да я проверяват.

На този аргумент Тома Биков от ГЕРБ противопостави виждането, че президентът е много по-политически орган от изпълнителната власт, защото от него нищо конкретно не зависи. "С цялото ми уважение, президентът цяла година не може директор на пресцентъра си да назначи, вие искате на антикорупционната комисия да назначи", направи намеци Биков.

"Това не е закон за борба с корупцията, това е закон за защита на корупцията", опъна се Корнелия Нинова. Соцводачката изрази несъгласието си от ГЕРБ да третират корупцията не като престъпление, а като административно нарушение. "Управляващата партия ще избира хората, които ще я проверяват, но златният пръст на Марешки ще реши", заключи Нинова.

Всички членове на антикорупционния орган ще имат 6-годишен мандат. За членовете на комисията няма условие да са непременно юристи. Бъдещият шеф на антикорупционното звено трябва да има 10-годишен юридически стаж, а петимата членове - по 5 години.

Докато за ръководителя на комисията е задължително да е юрист, за членовете й, които той ще предлага на депутатите за одобрение, това не е изскване. Всеки член на въпросната "Антикорупция" може да бъде предсрочно освободен по искане на една пета от народните представители, гласуваха още депутатите.

Народните представители стигнаха само до 13-ти параграф на закона и приключиха с гласуването заради изчерпването на пленарното време. Утре сутринта парламентът трябва да продължи с обсъждането на закона на второ четене.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай