Премиер и президент: Лош ден за Европа (ОБЗОР)

Премиер и президент: Лош ден за Европа (ОБЗОР) | StandartNews.com

Да не позволяваме "ефекта на доминото", зове Митов

Премиерът Бойко Борисов и президентът Росен Плевнелиев избраха едни и същи думи за победата на Брекзит. "Това е лош ден за Европа", заяви министър-председателят, след като стана ясно, че британците избраха да си тръгнат от ЕС. Той призна, че последствията ще са за тях, но ще се отразят и на България, тъй като съюзът става по-слаб. "Виждате пазарите как реагираха, лирата как пада - аз предупредих за това", подчерта премиерът. По думите му оттук нататък ЕС трябва да покаже, че може и без Великобритания. "Ние трябва да започнем да мислим за Европа без тях", заяви Борисов.

Според него решението от референдума трябва да се уважи и не трябва да се водят преговори за особени статути на Англия, тъй като това ще разбие съюза. В решението на Острова премиерът видя и урок за всички държави в ЕС - "да действат по-дисциплинирано и по-бързо". На въпрос дали очаква да се събуди "ефектът на доминото" и други държави от Евросъюза също да се запътят към напускане Борисов се пошегува: "Ще си останем България, Румъния и Гърция". По-късно в Исперих премиерът предположи, че сега много англичани ще искат българско гражданство. "Ние сме отворени, добре дошли са", приветства ги Борисов.

"Това е един лош ден за Европа, за европейската демокрация и икономика. Лош ден за ЕС", заяви и държавният ни глава. Според него сега ЕС трябва да си вземе поука от грешките, но и да остане единен. "Дълбоко съм притеснен, че националисти и популисти тържествуват по улиците на Европа", призна Плевнелиев. Той използва случващото се на Острова и предупреди, че референдумите могат да бъдат силно и полезно за демокрацията средство, но само когато са подчинени на ясни правила. "Не бива политиците да се заиграват конюнктурно със страховете на хората. Ако допуснем все по-агресивният популизъм да зарази и пряката демокрация, последиците могат да бъдат непредвидими", настоя президентът.

Външният министър пък призова да се спре "ефектът на доминото". "Ние сме длъжни да не позволим популизмите и национализмите да надделеят над здравия разум", коментира и дипломат номер 1 Даниел Митов. Той прогнозира много сериозни икономически последствия за Великобритания. "Трябва да си дадем сметка какви въпроси могат и не могат да се поставят на референдум", предупреди Митов. Според него въпросите трябва да са добре премерени, за да могат да се вземат информирани решения, а не допитването да се превръща в битка на популисти, националисти и ксенофоби.

РЕАКЦИИ

Кабинетът с бърз анализ за ефекта

Корнелия Нинова, лидер на БСП

Уважаваме решението на британските граждани. То е урок за ЕС и Европа да започне спешно да се променя, да се раздели с бюрокрацията и чиновническото отношение към проблемите и да започне да отчита националния интерес на всяка страна членка. Искаме българското правителство категорично да защити интереса на онези 250 хиляди българи, които учат и работят там. Отсега да започне анализ за отражението на това решение за оттегляне върху българската икономика, финанси и бюджет и справедливото разпределение на европейски средства в рамките на съюза. Правителството да подготви компенсаторни мерки.

Разумът ще надделее над евроскептицизма

Божидар Лукарски, лидер на СДС

Ние, партията, превърнала членството на България в ЕС и НАТО в национална кауза, след падането на комунистическия режим в България, заявяваме, че уважаваме вота на гражданите на Великобритания да напуснат Европейския съюз, но това решение сериозно ни безпокои.
За нас това е ясен знак, че Обединена Европа изживява една от най-големите си кризи.
Всичко това създава несигурност у гражданите, подкопава авторитета на ЕС и подтиква към крайни решения. Надяваме се обаче, че разумът и ценностите на Обединена Европа ще надделеят над евроскептицизма.

По-слаб Запад, по-силен Изток

Найден Зеленогорски, зам.-председател на ДБГ

За голямо съжаление това решение на Великобритания отслабва Запада, което прави Изтока по-силен. Последствията от този рисков ход ще са ужасяващи. Щетите са основно за британците, чак след това за ЕС и за Запада като цяло. Резултатът е удар и по цивилизационния избор на Източна Европа спрямо присъединяването й към ЕС. Той ще засили дезинтеграционните процеси и трябва да се направи максималното за ефективността на ЕС, да се търсят нови пътища за интеграция. Според анализатори британците са изгубили 350 млрд. долара за 2 часа и това е вноската им за 30 години в ЕС.

Могат да се събудят сепаритистки тенденции

Георги Кючуков, АБВ

Това е лош, черен ден за целия ЕС, който поставя много проблеми и пред Великобритания. Фактът, че в Северна Ирландия и Шотландия преобладаваше и то категорично мнението за оставане в ЕС, постави под съмнение самата цялост на Великобритания и поставя под под въпрос дали няма да се възстановят сепаратистките тенденции в Шотландия и Северна Ирландия, което е също една заплаха и нежелана реакция за обединена Европа.

ЕС трябва да намери вярната посока

Мустафа Карадайъ, лидер на ДПС

Този референдум е знак за европейските политици, за европейските държави да намерят формулата, за да се постигне по-дълбока мотивация за по-голяма интеграция в ЕС, която да доведе до развитието му до такова ниво, че Европа да стане лидер, полюс в световната политика. Резултатът е важен урок за всички политици. Нашето очакване е, че той ще бъде прочетен и ЕС ще намери сили да се консолидира и ще открие вярната посока за своето развитие. За съжаление крайни и националистически формации вече са изразили мнение, че и в техните държави трябва да има референдум за оставане или напускане.

Рестарт в Европа, за да не си тръгнат и други

Красимир Каракачанов, лидер на ВМРО

Вече 20 г. в Европа се говори, че този ЕС по начина, по който се ръководи, няма да излезе на добър край. Не е нормално скъпоплатени чиновници, които никой никъде не е избирал за нищо, да имат толкова власт над националните държави и да определят съдбата им. За това беше английското "не". Или Европа ще влезе в нормални рамки на развитие и ще уважава суверенитета на националните държави и ще бъде един икономически съюз, или, ако продължава да се държи по този начин, ще има и други страни, които ще го напуснат. Мултикултуралният модел, който се опитваха да налагат на Европа, катастрофира. България има място в ЕС, но той трябва да се реформира.

Подготвя се нещо лошо

Волен Сидеров, лидер на "Атака"

Излизането на Великобритания от ЕС означава, че на територията на Европа се подготвя нещо лошо. В далечна Англия приеха тезите на партия "Атака", гласувайки да напуснат ЕС. Това най-малко трябва да ни кара да се замислим в какъв съюз влязохме. България да използва момента и да каже, че иска да се премахнат двойните стандарти в ЕС. Оказа се, че 9 години след приемането ни там българинът в голямата си част продължава да е все така беден. Нещо по-лошо - българинът напуска страната си. Пирамидалната структура, наречена Евросъюз, беше създадена да даде простор на действие на транснационалните корпорации. Евроскептицизмът се засилва. Време е да помислим дали това членство носи ползи или извън ЕС България би се чувствала по-свободна икономически.

Кунева притеснена за БГ председателството

Решението от референдума във Великобритания поставя остро въпроса с Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г., тъй като сме в една тройка с Великобритания и Естония. За това предупреди вицепремиерът Меглена Кунева. Пред БНТ тя посочи, че следващите дни ще са решаващи и предстоят много разговори с генералният секретариат на Съвета. Три са възможните варианти. Най-малко реалистичният е Великобритания да поеме председателството, което й предстои. Другият е Малта да смени Лондон, което би удължило мандата й от 6 на 12 месеца и това би поставило сериозно предизвикателство пред страната. Най-реалистичен вариант е да бъде изтеглен мандата на естонското председателство, което пък би оказало пряк ефект върху българското и то би започнало половин година по-рано.

Трус с огромен магнитут

Лидерът на ПЕС Сергей Станишев

Шокиран съм от резултата от референдума. Ние, европейските прогресивни сили, подкрепихме нашата партия-член – лейбъристите, в кампанията им за оставане на Обединеното кралство. Искахме силна Великобритания в силна Европа. Резултатът показа, че младите британци, Лондон, Оксфорд, Шотландия и Северна Ирландия смело гледат напред, но Великобритания обърна гръб на бъдещето. Лесно е да предположим какво предстои: референдуми за излизане от Великобритания в Шотландия и Северна Ирландия, вълна от национализъм и популизъм, на която ще се качат политици, искащи референдуми за напускане на ЕС в много държави-членки. ПЕС застава категорично срещу това. Случващото се е резултат от твърде дългото налагане от страна на десните в Европа на социалното неравенство, отнемането на шансовете и липсата на солидарност. През декември в Прага на Съвета на ПЕС ще предложим нашия дневен ред за промяна. Време е за ново лидерство.

Гергьовден: Еврочиновникът е чудовище, което плаши всички

Вотът във Великобритания не означава непременно напускане на Евросъюза, но е повече от ясен знак, че при строителството на общата ни европейска къща имаме сериозни конструктивни различия. На първо място - европейското чиновничество е чудовище, което плаши всички. Това се казва в декларация на движение "Гергьовден". Според лидера й Драгомир Стефанов реално липсва обща външна политика, която да създава усещането за единство пред световните предизвикателства, за перспективи и разширяване на пазари. Политическите механизми, с които се управлява, са квотни, политически коректни и същевременно задкулисни. Нека използваме британския "изход" за вход и да престанем да си затваряме очите за това, че към този момент ЕС лекува далеч по-малко проблеми от новите, които създава, казват от "Гергьовден".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай