Премиерът: Ако тръгна да искам оставката на Симеонов силово правителството ще падне

Премиерът: Ако тръгна да искам оставката на Симеонов силово правителството ще падне | StandartNews.com

Ако тръгна да искам оставката на Валери Симеонов силово, мигновено ще се счупи цялата конструкция, с един подобен акт правителството ще падне. Така премиерът Бойко Борисов коментира на пресконференция в Дубай проблемите в коалицията и настояването за оставка на вицепремиера.

„На пръв поглед искането на оставка от моя страна нарушава споразумението, че „Обединени патриоти" взимат решения помежду си. Без решение на „Обединени патриоти" не мога да го направя. Аз мога да му поискам оставката, но това няма правна стойност в нашите взаимоотношения. Ако тръгна силово да искам неговата оставка, така както настояват майките – това означава, че мигновено ще се счупи цялата конструкция", допълни още Борисов.

По думите му, въпреки че майките на деца с увреждания казват, че не търсят сваляне на правителството, с един подобен акт – то ще падне. „В никаква друга конфигурация не виждам как ще се развие", заяви още премиерът. По думите му е малко по-сложно. „Когато се касае за министри, излъчени от ГЕРБ по коалиционното споразумение, въпреки че ми се сърдят след това, дето се вика не питам. Нося партийна отговорност към избирателите, които са ни изпратили тази част от управляващата коалиция.

Нашите партньори са в по-сложна ситуация. „Обединени патриоти" са три партии и помежду си имат коалиционно споразумение. След това с тях трите сме подписали ние нашето коалиционно споразумение, знаейки през цялото време колко различни и нееднакви сме в своите програми и разбиране. Така бяха отредили българските избиратели, така го направиха", заяви още министър-председателят.

Надявам се „Обединени патриоти" да оправят взаимоотношенията си - когато са си слагали подписите като отговорни политици, сме се разбрали за четири години, каза още Бойко Борисов. Премиерът подчерта, че моралният акт на несъгласието си с казаното от вицепремиера Валери Симеонов си го е изразил в петък пред всички медии. „Оттук нататък мога само да помоля да доизпълним ангажимента си, който имаме към майките на деца с увреждания", каза премиерът.

По думите му техните деца не са не са уж болни. „Те са болни, ние го виждаме", заяви още премиерът. „Не мога от името на Валери Симеонов да поема, какъвто и да е ангажимент", заяви още премиерът.

Във връзка с искането на Волен Сидеров за конферентна връзка за коалиционен съвет, Борисов заяви: „Имам телефон, да ме потърсят", каза Борисов. По отношение на майките на деца с увреждания Борисов заяви: „С цялото си уважение се отнасям към тях, претенции могат да имат за мои думи, на министрите от ГЕРБ или ако не изпълнят тези ангажименти", допълни премиерът. На въпрос дали той в случая се явява заложник на споразумението с патриотите, Борисов отговори: „Естествено, че съм заложник. Коалиционно споразумение означава, че се залагаш и в рамките на това споразумение, поемаш пасивите, които ти носи", каза премиерът. На въпрос дали той е заложник на нежеланието на Валери Симеонов да подаде оставка, Борисов отговори: "Да подам аз, това ли ми казвате? И да хвърля държавата в хаос, преди да се приеме бюджета или всичко това, което творим досега да отиде на вятъра, както десетилетия е отишло".

„Надявам се колегите от „Обединени патриоти" да решат помежду си взаимоотношенията си. Видно е, че между Валери Симеонов и Волен Сидеров има огромно напрежение. Когато са си слагали подписите, са ги слагали като отговорни политици и сме се разбрали това да е за четири години. Оттук насетне всичко друго би било дезертиране, бягане от отговорност или нарушаване на споразумението", допълни още премиерът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай