Премиерът: Раздвоението на личността по темата Унгария се явява в БСП

Премиерът: Раздвоението на личността по темата Унгария се явява в БСП | StandartNews.com

Раздвоението на личността по темата Унгария се явява в БСП, защото нейните евродепутати подкрепиха санкциите, коментира пред българските медии в Залцбург премиерът Бойко Борисов.

Премиерът Бойко Борисов прави двойна външна политика - една за пред българските граждани и една за пред началниците навън. Това каза по-рано лидерът на БСП Корнелия Нинова за санкциите срещу Унгария. „Смятаме, че решението за отнемане на гласа на Унгария е грешка и е още една стъпка към разделението и разцеплението в Европа на едни и други. Това е обратно на това, което бихме искали - силна и единна Европа", заяви тя.

Президентът пък видя двойственост в позицията на България по отношение санкциите, гласувани от ЕП, срещу Унгария: „Позицията е оторизиран да изрази министър-председателят, той представлява България в Съвета на ЕС, но и аз, както и вие, сме затруднени да проследим тази позиция, защото се оказва, че има две позиции: едната е за пред българската публика, другата е за пред Съвета на ЕС, така че това амбивалентно поведение не мога да тълкувам. Не приемам изключването и отнемането на думата да бъдат европейски инструменти. Това не го приемам, това е в разрез с принципите на ЕС."

„Чакам един ден, в който президентът не е повторил нещо, казано от Корнелия Нинова, за да го аплодирам", каза Борисов.
По думите му към днешна дата има една ясно изразена позиция и тя е на ПП ГЕРБ в европейския парламент. Премиерът отчете, че 6-те депутати на ГЕРБ и Ангел Джамбазки от ВМРО са гласували срещу санкции и за действия на чл. 71 срещу Унгария. „Точно раздвоението на личността се явява в БСП, в партията, която издигна Радев, защото Корнелия Нинова казва: „Ние подкрепяме Орбан", а нейните депутати, излъчени от БСП в европарламента гласуваха за изхвърлянето на Унгария и за взимането ѝ на право на глас. Къде е двойната политика? ГЕРБ с шестте си депутати е срещу наказанието на Унгария, БСП с нейните депутати е „за". В България Корнелия Нинова, с цялото ми уважение към нея, и президентът Радев казват обратното", посочи още Борисов.

Той уточни, че с колегите си Валери Симеонов и Красимир Каракачанов са обсъдили темата на оперативно заседание на Министерски съвет.

„Не се сърдя на президента, нито на г-жа Нинова. Тя е стигала до зам.-министър, президентът беше и премиер едновременно в служебното правителство 3 месеца, но надали му е останало време да вникнат какво означава", каза той и обясни, че в оперативните заседания се приемат отчети и се взимат решения. По думите му точката касае разработването на стратегия какво да прави, ако един ден се започне тази санкция.

„В България се разиграва драма и то вижте по каква тема, която я няма в Европейския съвет", каза Борисов и уточни, че нито официално, нито в кулоари тази тема не се обсъжда. „Полша е по-актуално, обаче в България трябва да повторим думите на г-жа Нинова с цялото ми уважение към президентската институция", допълни министър-председателят.
Взетото на Оперативно заседание на Министерски съвет решение за Унгария няма правна стойност, но има морална, каза още Борисов. „Много уважавам г-н Сидеров, г-н Симеонов и г-н Каракачанов. Снощи след 23.00-24.00 ч., когато видях, че след г-жа Нинова веднага и те се изказаха в две агенции, се обадих и казах кое налага след 22.00 часа да се дават интервюта. Втори път, вие самите говорите, че е хубаво да се обсъжда нещо преди да го изпляскате пред медиите, в същото време правите обратното. Защо не ми се обадихте, да ме питате?", заяви още министър-председателят. Той посочи, че ако те мусе бяха обадили, той е щял да им обясни, че на Оперативното заседание са взели решението, че ако някога се задейства подобна процедура, правителството ще застане на страната на Виктор Орбан. „Той също трябва да направи крачка назад с университета и с някои от зелените и неправителствени организации, за които всички в Европа настояват. Кое е различното от това, което сме казали? Нямало правна стойност. Да, по смисъла на правилника няма такава стойност. Има морална стойност, че ние като кабинет сме го взели и стоим твърдо зад него. Само се показва пръстче и веднага се търси от президента как да ни атакува, за да стане пред всички ясно, че има война. Няма, аз не искам да воювам с никого. Има толкова по-сложни външни врагове. Сега Тереза Мей ни обясняваше за Скрипал, за химическите оръжия", коментира Борисов.

Във връзка с коментарите на лидера на Атака Волен Сидеров за това, че началникът на кабинета на премиера Румяна Бъчварова е оказала влияние за назначенията на новите министри, Борисов каза, че е ясно кой може да му повлияе и кой не. „С Росен Желязков оня ден дойдоха просто да се консултират с мен как да реагират. Това са абсолютни лъжи, които се тиражират. В България вече все повече, когато една фалшива или лъжлива или кафява новина се появи някъде, вие я подемате, почва да се транслира и това става модел на поведение в много политици", заяви Борисов. Той уточни, че Бъчварова и Росен Желязков не живеят заедно и си имат семейства. „Като го четат семействата им, знаете ли, това е страшно потискащо", допълни той.

Министър-председателят заяви, че още от началото с кандидатурата на Александър Манолев и смяната му, е движил цялата работа изцяло той. Бойко Борисов каза още, че когато го е номинирал не е знаел за излезлите неща с инцидента и ги е научил постфактум.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай