Премиерът разгледа ремонтираното Антимово крило в Троянския манастир

Премиерът разгледа ремонтираното Антимово крило в Троянския манастир | StandartNews.com

Премиерът Бойко Борисов разгледа ремонтираното Антимово крило в Троянския манастир, за което правителството миналата година по това време отпусна средства, съобщава БТА. Преди това се помоли пред чудотворната икона на пресвета Богородица Троеручица и се поклони пред гроба на покойния патриарх Максим.

"Това, което обещахме миналата година, е направено така както трябва. Патриархът също е доволен. Правим църквите във Варна, в Бяла, в Русе и на много други места. Но това винаги е недостатъчно, така че с още повече усърдие ще продължим да изграждаме и да помагаме на Светата църква, защото, виждате, има много хора, които злословят за това, но това всичко, което виждате тук, са български граждани, това са българи, дошли да се поклонят, да усетят силата на вярата, на църквата и независимо че сме разделени по закон, ние сме длъжни и това се възприема много добре", заяви пред журналисти министър-председателят.

Игуменът на Троянския манастир Велички епископ Сионий поздрави всички православни християни за празника. Той благодари на Борисов за подкрепата за възстановяването, ремонтирането и реставрирането на древното Антимово крило. Дядо Сионий каза, че крилото ще бъде осветено от българския патриарх Неофит и ще служи не само за поклонничество, но и като музейна част, за да се запознават хората с хубавите православни традиции.

Премиерът бе в Троянския манастир заедно с министъра на финансите Владислав Горанов и министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Бойко Борисов заяви още пред журналисти, че 22 милиона са дадени целево по различните програми за община Троян. "Така че по никакъв начин не съм делил кметовете, нито градовете, нито гражданите. Манастирът пак е Троян - един милион за манастира пак е Троян", каза министър-председателят.

Той добави, че на Министерски съвет с 20 милиона са увеличили парите за наука, млади учени, иновации, стипендии. "С колегата Горанов сме говорили, ако сега от БАН и Министерството на образованието добре се приеме тази програма и я разходват и видим, че парите за увеличаване на стипендиите дават резултат, догодина сме готови доста повече да отпуснем, защото образованието е основна наша цел в програмата", добави Борисов.

Той посочи, че с 15 милиона повече са дали на БАН, но те вътре не могат да се разберат. "Единственото, което направих, е да им кажа - разберете се, ние не сме арбитър в случая. Дадох им този срок, защото язовирите, времето, чистотата на въздуха са изключително важни за държавата и не можем да ги оставим да боксуват. Затова съм помолил да седнат академици, професори, да дойдат и да ми кажат какво искат", каза още министър-председателят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай