Президентът призова за справедливи решения за майките с деца с увреждания

Президентът призова за справедливи решения за майките с деца с увреждания | StandartNews.com

За интегриране на хората с увреждания и осигуряването на работа за тях призова на кръгла маса по проблемите в социалния сектор президентът Румен Радев, предаде Канал 3.

Държавният глава апелира и за съпричастност към протестите на майките на деца с увреждания. Радев е патрон на кръгла маса с работодатели, национално представени организации на хора с увреждания, представители на образователната система и социалното министерство, по темата за законови промени в областта на социалните предприятия.

"Направих тази среща с представители на хората с увреждане в навечерието на международния ден на хората с увреждания. Но искам да направя едно уточнение ,че тази кръгла маса съвпада с периода на протестите на майките на деца с увреждания към които трябва да бъдем съпричастни, дълбоко съпричастни като общество. Които изискват бързи и справедливи законови решения и финансови ангажименти. Затова бъдете напълно солидарни с майките на децата с увреждания. Искам да заявя, че целта на този форум е да поставим много по глобалната тема за пълноценната интеграция на всички хора с увреждания в нашето общество", каза държавният глава.

"За пълноценна интеграция можем да говорим според мен когато преодолеем ред технически бариери и когато има изградена такава обществена среда, че децата с увреждания, разбира се като изключим най-тежките случаи, да постъпят в детска градина наравно с другите , да учат в училище и висши учебни заведения наравно с другите и да се реализират на пазара на труда наравно с другите. Според мен начина за пълноценната интеграция това е трудовата заетост на тези хора и ако погледнем статистиката по данни от регистрите на Национално осигурителен институт към месец юни тази година дина в България около 400 хиляди граждани получават лична пенсия за трайно намалена работоспособност. Малка част обаче от тях работят по трудови договори.", категоричен беше Румен Радев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай