Прокуратурата проверява подкуп за военния министър (ОБЗОР)

Прокуратурата проверява подкуп за военния министър (ОБЗОР) | StandartNews.com

Ненчев призна, че му е предлаган рушвет за ремонт на руските изтребители

Прокуратурата започна проверка за предложен подкуп на военния шеф Николай Ненчев. Разследващите се самосезираха след интервю на министъра на отбраната, в което той признава, че е бил офертиран с процент от евентуална сделка за ремонт на руските ни изтребители "МиГ" на обща стойност 80 млн. лева.

Кой му е отправил това предложение обаче, министърът не уточнява в интервюто за в. "Сега". "До настоящия момент Николай Ненчев не е уведомил по никакъв начин органите на досъдебното производство за твърдяното предлагане на подкуп въпреки задължението за това на всяко длъжностно лице, съобразно чл. 205 ал. 2 НПК", казаха от прокуратурата. От държавното обвинение допълниха още, че казусът е възложен на новосформираното спецзвено "Антикорупция". Предстои Ненчев да бъде поканен да даде обяснения по случая.

Предмет на проверката ще бъдат и данните за отправени смъртни заплахи срещу военния министър, за които самият той отново съобщава. Ненчев признава, че са му били предложени "сериозни проценти" от евентуална бъдеща сделка за ремонта на руските "МиГ" по повод въпрос дали армията ни може да поиска американските изтребители Ф-15, които са в България по линия на НАТО, да останат по-дълго време. "Ако някой иска да извади 80 млн. лв., аз съм съгласен. И то сега, в тази тежка криза. Как да постъпим? Нали разбирате, че ако аз бих искал да злоупотребя, това е най-лесната форма, а те са изключително изобретателни, процент от тези 80 млн. лв. се опитаха да предложат", отговаря Ненчев, без да персонализира автора на това примамливо предложение.

Помолен да уточни тази оферта, министърът на отбраната добавя още по-лаконично: "Идва някой и казва: "Аз минавам оттук. Чул съм еди-какво си. Тези хора са готови. Дават едни сериозни проценти. Защо не го направите?" Защо смятате, че аз се съпротивлявам на това? Кажете поне една причина? Защото мразя руснаците? Имам отношение към външната политика на държавата, но към Русия и руския народ - никога. Напротив. Защо смятате, че си навличам всички тези неприятности? Включително смъртни заплахи. Кажете ми защо?" Попитан кога е получавал заплахи за убийство, Николай Ненчев заявява, че не се страхува, спомняйки си, че "веднъж чул призиви от бивши разузнавачи по партийната телевизия на "Атака": "Предателство. Смърт, смърт, смърт". Добавя и че е имало и други подобни заплахи, но не уточнява кога и от кого, за да не безпокои близките си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай