Разбраха се само за здравето (ОБЗОР)

Разбраха се само за здравето (ОБЗОР) | StandartNews.com

Бойко праща 10-15 депутати, за да гласуват новите пари за лекари и болници

Повече пари за болници и за лечението на хората ще има. Това бе единствената тема, по която лидерите и президентът се разбраха днес на първите по рода си открити консултации на "Дондуков" 2. В тях участваха ГЕРБ, БСП, ДПС, ББЦ и Реформаторите. Парламентът ще актуализира бюджета на здравната каса. Новите разчети в хазната обаче засега няма да бъдат приети.

Това е последният компромис, който правя - ще изпратя 10-15 депутати в понеделник, за да се приеме бюджетът на касата, но да знаете, че го правя само заради болните хора, заяви Бойко Борисов.

Имаме срок до понеделник, моля дебатирайте актуализацията на бюджета и я приемете, призова Росен Плевнелиев лидерите. Той откри консултациите с думите: "Да оставим партийните опорни точки и да се обърнем към опорните точки на народа". "Без актуализиран бюджет означава да имаме служебно правителство, което не да помага, а да спира, не да дава, а да реже", каза Плевнелиев. И представи стряскащи данни за състоянието на хазната в момента. Ако държавата не плати на строителите 1 милиард лева, 30 000 души и техните семейства остават на улицата, посочи Плевнелиев. И призова: "Моля помогнете".

Преди седмица той поиска парламентът да актуализира бюджета и да даде възможност служебното правителство да може да тегли заеми при необходимост и с последваща ратификация. Но БСП, която първоначално подкрепи проекта "Орешарски" за нови разчети, бламира кабинета си и обяви, че ще гласува само промените за здравната каса. ГЕРБ и ДПС приеха актуализацията на държавния бюджет миналия вторник, но тя остана блокирана между първо и второ четене, защото лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отказа да го "пришиват" към ДПС.

Плевнелиев изтъкна още, че е необходимо да бъдат гарантирани и задълженията към общините - около 305 млн. лв.
Тези разчети ги няма в мотивите за актуализацията, никой не подписва празен чек, обяви лидерът на БСП Михаил Миков. И заяви, че БСП не подкрепя ратификацията, защото в не било ясно за какво отиват парите. "Празен чек ли е подпис на договор с ЕК, ЕЦБ, МВФ или ЕБВР?! Аз ви гарантирам пълна прозрачност", отговори Плевнелиев. "Искам да се знае, че за да не се актуализира бюджетът, се дължи на позицията на БСП, че не е необходимо", настоя Борисов. Аман от тази патетика! Ще има изборна кампания, тогава ще я проявим. Не ме тълкувайте повече, възмути се Миков. Борисов напомни, че актуализацията на бюджета е внесена от кабинета "Орешарски" и запита соцлидера кой е мандатоносителят. "Мандатоносителят приключи, отиваме на избори", отговори му Миков. Първоначално той заяви, че ще стои само десетина минути на срещата, защото "утре е Бузлуджа" и му предстоят ангажименти и пътуване. Но остана до края на заседанието.

"Ситуацията в държавата след три месеца ще бъде драматична. Искам да го чуе и народът", каза Плевнелиев. "Приятелският разговор" при президента не може да замени дискусията в пленарната зала, възрази му Миков и допълни, че в парламента БСП е аргументирала решението си да не подкрепи актуализацията на държавния бюджет.
"Имаме ясна позиция. Ако публичният интерес е свързан с реализацията на двата бюджета, ние трябва да го реализираме. Не може да го пренебрегваме в името на партийния интерес", заяви лидерът на ДПС Лютви Местан. "Чух разни позиции за време разделно. Излизам от другия смисъл на това определение - разделяне на отговорността. Искам да кажа, че ние сме "за" двата проекта - актуализация на бюджета на НЗОК и на държавния бюджет, независимо кой към какви коалиции ще ни прикрепи", заяви Местан. Той също така обясни, че за разлика от ГЕРБ, партията му не се вълнува какво говорят за тях. "Не ни интересува дали ни наричат коалиция БОСТАН, дали ни викат "Горчиво" или пък коалиция КТБ", заяви председателят на ДПС. И поясни, че думата "бостан" е лексема в българския език, но е влязла във фолклора. Да спрем с тактическите игри, гласувайте с нас поотделно двата бюджета, призова Местан. И обеща всички депутати на ДПС да са в залата в понеделник.

Доста неудобно е за всички нас ДПС защитава в най-голяма степен обществените интереси, коментира веднага Бойко Борисов. Ние ги обвиняваме във всички грехове, а като дойде време да се вземат важни решения, те са най-последователни, допълни лидерът на ГЕРБ. И обеща да осигури гласове за парите на здравната каса.
В края на срещата държавният глава заяви, че е "много възможно следващият парламент да не може да направи правителство". "Може да стигнем в опитите за това до декември. А вие не давате решения и за дълга, и за строителите, и за еврофондовете. Не давате решение по казуса с една банка", заяви на финала президентът. И отново настоя за преосмисляне на позициите на ГЕРБ и БСП. Миков му отговори, че ако служебното правителство е добро, колкото кабинета "Орешарски" или по-добро и си спазва отговорността, може да се справи и със сегашния бюджет.
Всички имаме срок до понеделник, каза Плевнелиев. И се зарече: "Аз ви обещавам, че ще посоча отговорността на всеки един от вас". "Много заплашително завършвате", апострофира го Атанас Мерджанов, с което дискусията приключи. Лидерите излязоха със свъсени лица. Веднага започнаха совалки между работните групи на партиите за възможностите все пак да бъде постигнат консенсус за ремонт и да държавния бюджет.

Търсят се 4-5 милиарда

- 1,3 млрд. лв. е дефицитът в момента, при планиран до края на годината 1,4 млрд. лв.

- 1 млрд. лв. дължи държавата на строителите. Ако те не бъдат осигурени до месец, 30 000 души и техните семейства остават на улицата без работа.

- 1,5 млрд. лв. са нужни допълнително за КТБ, за да се гарантират парите на вложителите до 100 000 евро.

- 1,5 млрд. лв. дупка в приходната част на бюджета. В него за 2014 г. са заложени 2 млрд. лв. повече постъпления от 2013 г. До момента са изпълнени 240 млн. отгоре. Според най-оптимистичните прогнози до края на годината ще се реализират до 500 млн. лв. повече.

- 147 млн. лв. за 30 общини. Това са парите, които държавата дължи на кметствата.

- 200 млн. лв. за финансови корекции за еврофондовете. Ако те не се направят, парите за 2014 г. по ОПРР и ОПОС ще бъдат загубени. През 2014 г. са планирани да бъдат разплатени 3 млрд. лв. от "Национален фонд" (на МФ) по европроекти. От тях към момента са разплатени 1 млрд. лв. По правилото N+3 обаче губим всичко, което сме планирали и не сме изпълнили, а средствата не могат да се разпределят за следващи години. Минимум 300 млн. лв. от Брюксел ще бъдат загубени в края на годината, целта е тези средства да не се увеличат в пъти.

- 3 млрд. лв. блокирани заради падежи по държавен дълг до края на годината и през януари следващата.

- 8 млрд. лв. е резервът в момента по официални данни. Според експертите на президента цифрата е 3,8 млрд. лв.

Последен компромис за болните хора

Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ

Мога да направя последен и единствен само компромис заради болните хора и лекарските организации при ясно разписаното, че това не само е недостатъчно, а Райчинов да отиде и да го каже. Защото той ми каза, че още октомври ще иска още 300 млн. лв. Пребройте се колко депутати ще влязат от БСП и ДПС, господин Миков, ако е удобно, да ни кажеш. Колкото ви трябват - 10, 15 или 20 човека, ще ми кажете. Ще ги пратя в понеделник и го правя само, тези хора ги пращам заради болните хора. По-голям компромис, желание, да подкрепим правителството на БСП, ДПС и "Атака", от ГЕРБ не може да се иска. За да се подкрепи бюджетът на НЗОК, трябва да се актуализира целият бюджет. Получихме призиви, че Орешарски е мой премиер. Нещо повече - чухме от БСП да ни казват: "Горчиво" на нас с ДПС, което не беше нито коректно, нито почтено. За да не кажат, че сме си сменили позициите, отидох при Миков и му казах да вкарат бюджета на тяхното правителство, иначе няма как да подкрепим крайно недостатъчния бюджет на НЗОК. Г-н Миков ми каза, че няма да стане и напуснахме парламента. Ние говорихме, че важните решения ще минават през консенсус. Сега разбираме, че договори за милиарди ще се подписват. Сега това е несериозно - да кажете, че ще строите нов ядрен реактор и да го чуем от Америка.

Неудобно ми е, но ДПС се държат най-отговорно. Всички ги обвиняваме във всички грехове, но когато дойде време да се вземат важни решения, те са най-последователни. Не мога да разбера защо толкова услужливо "Атака" и Волен Сидеров не се забравят? Нима преди само месец те не крепяха това правителство?

Плевнелиев влиза в предизборна кампания

Михаил Миков, лидер на БСП

Ръцете на служебния кабинет не са вързани, защото неговата основна задача е да проведе честни избори и ако спазва конституционните си права, ще успее да се справи с тази задача. Не може един служебен кабинет да има амбицията да реши въпроси, които не са за този кратък срок.

Няма как отговорни народни представители да гласуват актуализация на бюджета, без да е ясно разписано. Няма в историята Министерски съвет, който да има 3.5 млрд. лв., за които не е ясно за какво отиват. Това не са пари ваши или мои, а пари на данъкоплатеца. И без ясно разписване, защото в мотивите не пише за строители и прочие и аман от тази патетика - ще има избори. Това в парламентарна република няма как да се случи. Това въобще противоречи на нашето законодателство, което предвижда правителствата да боравят с доста по-малки резерви.

Учудващ бе тонът на президента Росен Плевнелиев, очевидно той ще бъде активен участник в предизборната кампания, но това ще накърни по-скоро институцията, отколкото да навреди на другите политически партии. Ние добронамерено дойдохме да участваме в един разговор, а не в предизборната кампания, в която знаете, че тонът и тълкуванията са различни. Президентът не може да бъде политическа страна. Той се връща към онзи си момент, в който започна да атакува изпълнителната власт преди 1 година. Ако някой иска да тласка страната към нестабилност и президентска република, ние в това няма да участваме. Явно е, че ГЕРБ се оттегли от гласуването. То се вижда по гласуването и дискусиите в парламента. Такива приноси към мотивите на законопроекта, които чухме днес от президента, не съществуват в днешния законопроект.

Да спрем вече с тактическите игри

Лютви Местан, лидер на ДПС

Националната отговорност не може да се датира в ден-два или за определен период. Националноотговорно поведение имаме само тогава, когато поетият ангажимент е завършен с акт на Народното събрание. Това, че два дни си бил за актуализацията на бюджета, в това число и пламенно си защитавал тази актуализация за първо четене, но се откажеш от второто четене, воден от тясно партийни страхове, не е поведение, което може да се определи като национално отговорно. Ние сме и за двата проекта - актуализация на държавния бюджет, за актуализация на НЗОК, но няма да има промяна в нашето поведение, независимо кой в какви коалиции ще ни прикачи - коалиция "Бостан", "Горчиво", коалиция "КТБ". "Бостан" е турска лексема в българския език, но се среща и в една фолклорна песен, в която лирическият герой среща изгората си "у бостана" на Кольо Рашков. Препоръчвам да я прочетете, много е интересна.

Предлагам да спрем с тактическите игри и да заявим - гледаме ли на проблема през интереса на партиите, да прегледаме актуализациите през интереса на лекарите, пациентите, а за държавния - от гледна точка на българските граждани. Готови сме да поемем нашата отговорност независимо в какво ще бъдем обвинени.
От тази гледна точка ми се струват твърде странни интерпретациите, че актуализацията на бюджета е от страна на ДПС някакво сиренце, с което да сме били привлекли ГЕРБ. Звучи твърде несъстоятелно, звучи абсолютно безумно и нелепо подобно твърдение, което чух тази сутрин от един виден социалист.

Всеки да носи отговорността си

Николай Бареков, лидер на ББЦ

Предлаганата актуализация в бюджета ще я подкрепим в частта здравна каса. Ще влязат нашите депутати независими, ще гласуват заедно с останалите партии. Ако трябват 300 милиона - 300 милиона. За останалото предлагам следното решение аз: нека ГЕРБ и ДПС се съберат в понеделник в Народното събрание. Господин Борисов може да си мобилизира парламентарната група, господин Местан също, ГЕРБ и ДПС да гласуват този бюджет. С техните гласове имаме 130 гласа за актуализацията на бюджета, от наша страна ние сме казали, че в последния ден на парламента ще работим и ще има кой да държи кворума. Борисов донякъде се страхува да не го нарочат, че прави коалиция с Местан, а новината за мен е, че и Реформаторският блок също се присламчиха към тази позиция и са за актуализацията на бюджета. Формулата, която предложих, е ДПС, ГЕРБ и президентът да понесат пълната отговорност за актуализацията на бюджета.

Много сериозни данни изнесе президентът Плевнелиев за катастрофалното положение в държавата - не са разплатени 1 млрд. на строителите, които са написали писмо до него, НЗОК знаете, че дефицитът там гони 300 млн. лв., по банката плащанията, по държавен дълг, който трябва да се разплаща - 2 млрд. Цифрите отиват около 4 млрд. лв., което означава, че ако има актуализация на бюджета към днешна дата, ще минем 3-те процента дефицит, който се позволява от ЕС, което е изключително лошо за държавата.

Да видим как да намалим разходите

Меглена Кунева, лидер на ДБГ

Трябва да се даде подкрепа, за да може българското общество да бъде стабилно. Всичко, което се прави, трябва да с един и същи адрес, за мен думата "стабилност" отеква много силно. Стабилността се измерва по следните критерии - разплащане с фирмите, свързани с обществени поръчки, връщане на ДДС и грижа за най-уязвимите - пациентите. Условията, които Реформаторският блок поставя, са за намаляване на публичните разходи. Не можем ли да видим по общини, дали тези, които не са успели да усвоят средствата, могат да върнат парите в държавния бюджет и по този начин да се компенсира разрастването на необходимите средства за актуализация на бюджета и това да стане прозрачно. Не е въпросът да имаме голяма приходна част, но и да видим как можем да намалим разходите. Свикването на консултациите от страна на президента е добра стъпка не само заради бюджета, а защото се прави опит за изграждане на нормален тон между политическите сили. Можем ли наистина да кажем какви са националните приоритети за следващите месеци, за следващите години и как тези приоритети се подкрепят или напротив - се поставят под риск от това дали и колко пари ще има в държавата?

Ще покажа виновните

Росен Плевнелиев, президент

Може би има план за дестабилизация на страната в следващите месеци и затова се отказва на служебното правителство възможността да сключва международни заеми. Искат за този кабинет да остане само възможността да реже, вместо да плаща. Ако не се подкрепи бюджетът, ситуацията в страната след три месеца ще е драматична, предупреди държавният глава присъствие на консултациите политически сили от родния и европарламента. Аз ще нося своята отговорност, но ще посоча отговорността на всеки един от вас след време и ще съм честен с нацията. Отговорността ще се носи от тези, които по тактически съображения и въоръжени с партийната пропаганда и опорни точки, пропускат опорните точки на пациентите, на общините, на строителите, на болниците, на университетите, включително и на Европейската комисия. Няма как да се съобразявам с каквито и да било тактически интереси, защото те не могат да бъдат над публичните интереси и финансовата сигурност, над проевропейската интеграция и ориентация на България. В следващите месеци служебният кабинет ще се сблъска със сериозни проблеми, които ще бъдат изкуствено създадени, нарочно произведени само защото няма желание от националноотговорно гласуване. Това не е моят бюджет, той е на министър-председателя Орешарски. Служебното правителство трябвало да се занимава само с избори, затова няма да му дадат и бюджет. Но очакват от него да реши за седми блок на АЕЦ "Козлодуй" и очакват от него да решава всички наболели проблеми в държавата. Президентската институция не участва в предизборната кампания. Държа временното правителство да получи право да сключва международни договори за заем, каквото е получило и служебният кабинет на Стефан Софиянски през 1997 г., за да се гарантира на управлението повече гъвкавост и стабилност. Ние не искаме празен чек, защото всеки контракт ще трябва да мине през последваща ратификация на НС, подчерта Плевнелиев. Не мога да разбера как може политическият подход да има надмощие над чисто рационалния експертен и коректен прочит на това какво има да се върши в държавата. И няма да допусна служебното правителство да бъде удобно извинение за липсата на желание да се вземат отговорни решения сега, в интерес на гражданите, в интерес на болниците, в интерес на икономиката на България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай