Реформаторите се помириха със скърцане на зъби

Реформаторите се помириха със скърцане на зъби | StandartNews.com

Кампанията на блока тръгна с отложен избор на лидер

Реформаторите зашиха поредната кръпка върху кожуха на своето единство. В неделя те отложиха избора на председател на Блока за след изборите. Този път отстъпката направи ДСБ. Без нея целостта на реформаторите едва ли щеше да оцелее. Поредният компромис обаче само отлага неизбежната им раздяла.

Лакмусът за единството на Блока в неделя стана първият опит за избор на председател. Той трябваше да се проведе на официалното откриване на предизборната кампания на реформаторитв в София. Този опит обаче беше на крачка да скара седемте партии в него окончателно. Затова безспорният фаворит за поста - лидерът на ДБС Радан Кънев, оттегли кандидатурата си. "Нашите лични амбиции не са важни, нищо не е по-важно от победата на РБ на 5-ти октомври", заяви от трибуната той. "В името на тази цел бях готов да се кандидатирам за председател на Блока, пак в името на тази цел ще оттегля кандидатурата си", допълни Кънев.

Напрежението около избора на председател на Блока беше провокирано от ДСБ. Тъмносините преди по-малко от месец изненадващо поискаха неизбежната битка да стане преди изборите. Според тях така щеше да се гарантира целостта на коалицията след това и да се мотивират повече хора да гласуват. Зад тази позиция застанаха от БЗНС и част от хората на Корман Исмаилов. Като цяло идеята на тъмносините изглеждаше логична, тъй като Радан Кънев като говорител на Блока, отдавна беше сочен и за неформалния му водач. Формализирането на този процес отключи кутията на Пандора.

От ДБГ и СДС първо срамежливо, а по-късно съвсем категорично се обявиха против подобна стъпка. Ден преди откриването на кампанията двете партии заявиха, че няма да участват в тази инициатива, защото това ще демотивира част от електората им да гласува. В крайна сметка пред алтернативата да се разцепят преди парламентарния вот, от ДСБ се съгласиха изборът на председател да се отложи за 10-ти ноември. Това обаче не стана без стискане на зъби и мерене на мускули.

"Съдбата обича смелите" беше титлата, с която водещата представи лидера на ДСБ пред избирателите на реформаторите на откриването на кампанията. Тази сентенция самият Радан повтаряше често, след като хвърли оставка като говорител на Блока. В блестящото си изказване на трибуната той не пропусна и да натрупа дивиденти от крачката назад, която направи с отеглянетона кандидатурата си.

"Лидерството е в урните на 5-ти октомври. И не моето лидерство в Реформаторския блок има значение, а лидерството на РБ в българската политика има значение за всеки български гражданин. Днес нито аз съм важен, нито вие сте важни! Важни са нашите избиратели с техните нужди, с тяхната борба за промяна, за нови лица, за нова политика в България", заяви той и напусна залата.

Минути по-късно обаче не му остана длъжен другият ключов претендент за поста на водач на реформаторите - Божидар Лукарски. "Благодаря на всички, с които преодоляхме дребните различия и амбиции и отиваме заедно на изборите на 5-ти октомври", заяви той и веднага допълни: "Понеже се заговори със сентенции и аз искам да цитирам една. Вярно е, че съдбата обича смелите, но сме силни заедно. Защото има и друга сентенция - силата бие силата със сила".

Намекът на лидера на СДС беше повече от ясен. "Нежната" и "европейска" част на Блока, както представиха Меглена Кунева се опита да бъде помирител, но неуспешно. Въпреки че за всеки от четиримата си отдавнашни колеги тя намери добра дума, напрежението не спадна. От ДБГ също искаха да предложат своя кандидатура за председател на реформаторите, тази на Найден Зеленогорски.

Той обаче не е изборът на председател на Блока.

Това не е първата кризисна ситуация, която тества единството на реформаторите.

Тази година такава беше и европейският вот. На него кандидатът на ДСБ Светлйо Малинов измести Кунева чрез преференциалния вот от първото място на листата.

Напрежението едва ли щеше да е голямо, ако в средите на реформаторите не се твърдеше, че това е станало с не дотам етична кампания на ДСБ. Миналата година пък от редиците на Блока беше прогонена Надежда Михайлова и нейните хора от "Сино единство". "Зелените" също напуснаха коалицията.

Макар че досега целостта на реформаторите се запази, след всяка битка тя става по-крехка. Напук на тезата, че победите правят единството, при тях сякаш е наобратната. Затова дори влизането в парламента едва ли ще гарантира целостта им. Най-вероятно съвсем скоро след това те ще се разпаднат на поне две групи, а не малко от членовете им ще отидат и при други партии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай