САЩ се оглеждат за танкова база у нас

САЩ се оглеждат за танкова база у нас | StandartNews.com

Плановете на Вашингтон са да разположи 220 бронирани машини в региона

Американската армия в Европа скоро ще изпрати екип в някои източноевропейски страни членки на НАТО, сред които и България, който да огледа възможни бази за танкове и друга военна техника. Целта е укрепване на американското военно присъствие в региона, разтревожено от намесата на Русия в Украйна, заяви командващият US сухопътните войски на Стария континент (USAREUR) генерал-лейтенант Бен Ходжис в интервю за изданието "Старс енд Страйпс".

"Ще направим проучване в следващите няколко седмици в Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния и България, за да видим дали там има място, на което може би част от това оборудване може да се съхранява", посочи американският топ военен. Вероятно става дума за танкове "Брадли", въпреки че интервюто е илюстрирано с ешелони на танкове М1 "Ейбрамс". "Може да е рота, може да е цял батальон, не знаем още, преди да направим проучването", добави той.

През 2015 г. армията се очаква да разположи временно и на ротационен принцип тежка бригада от 3000 военнослужещи и допълнителни танкове и друга бронетехника в Европа в рамките на инициативата Regionally Aligned Force. Миналата година програмата стартира в по-малък мащаб, разполагайки отново танкове в Европа след кратко отсъствие в резултат на разформироването на две тежки бригади в Германия през 2013 г. Сега регионалната концепция отново е в ход, като се планира разполагането на 220 бронирани автомобила в Европа.

"Наистина искаме да разположим някои от тях в Източна Европа - някои в балтийските страни, някои в Полша. Тези страни ги искат, по очевидни причини, и те са с възпираща цел", обясни Ходжис. Той изрази надежда разполагането на тежката бронетехника да приключи до края на 2015 г. След приключването на проучването ще бъде направено формално предложение на командващия Европейското командване ген. Филип Брийдлав, посочи още Ходжис и предположи, че това ще стане по някое време през февруари.

В сряда пък помощник държавният секретар на САЩ по въпросите за Европа и Евразия Виктория Нюланд призова съюзниците в НАТО да подкрепят военните мерки на Украйна, създавайки "командни центрове и центрове за контрол във всичките шест страни, намиращи се на фронтовата линия". За какъв фронт и кои държави става дума тя не уточни, отбелязва в. "Независимая газета".

Руски самолети стреснаха англичаните

Британски изтребители "Тайфун" са прехванали 2 руски далекобойни бомбардировача Ту-95 (Мечок), прелетели близо до въздушното пространство на Великобритания, съобщави местното военно министерство. Руските самолети са засечени над Ламанша в сряда и британските изтребители са били вдигнати под тревога от военновъздушни бази в Шотландия и Източна Англия. "Те бяха ескортирани от изтребители до напускане на британската зона на интерес. Руски самолет не е навлизал в британското въздушно пространство", поясняват от министерството. Експерт заяви, че инцидентът е необичаен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай