Сблъсък ГЕРБ - БСП преди гласуването на оставките

Маноил Манев и Таско Ерменков в спор за указа на президента

Сблъсък ГЕРБ - БСП преди гласуването на оставките | StandartNews.com

ГЕРБ и БСП отново влязоха в остър спор в кулоарите на парламента преди гласуването на министерските оставки и новите назначения, съобщи бТВ. Маноил Манев от ГЕРБ и Таско Ерменков от БСП сблъскаха позициите си по повод указа на президента Румен Радев, чиято липса миналата седмица стана пречка за гласуването в парламента.

„Президентът го каза от самото начало: Трябва да се спазва законът, който изисква поне минимална кореспонденция, която трябва да бъде разменена между институциите, за да бъде разписан един указ. Лошото е, че това не се случва", подчерта Ерменков. Такъв закон няма, и г-н Ерменков много добре знае това. И президентските съветници явно са забравили, че такъв закон няма, контрира обаче Маноил Манев. Той подчерта, че не са гласували оставките, за да не рушат държаничеството и да няма взривяване на отношенията между държавни институции.

Манев и Ерменков спориха и по повод двама от предложените за нови министри – Младен Маринов за МВР и Росен Желязков за транспортното министерство.

„В момента имаме един министър, който е поел политическа отговорност за професионални провали в работата на министерството, и назначаваме за нов министър именно професионалния ръководител на министерството, където са случени тези провали. Тоест вместо да поеме заедно с министъра си и професионалната отговорност и да си отидат двамата в екип, ние като награда го повишаваме", коментира Ерменков. Според него във ведомството нищо ново няма да се случи и провалите ще продължат.

Манев отговори, че оценките за работата на МВР не са работа на Таско Ерменков. „Няма по-добро решение от това един професионалист най-накрая да се намеси да оправи системата вътре, защото я познава от първата до последната стъпка.

За номинирания за транспортен министър Росен Желязков Ерменков припомни, че от 2012 г. е отговорник за електронното правителство на България с усвоени стотици милиони левове. „Виждате го къде е сега, предполагам, че следващото, което ще се случи, е да бъдат усвоени стотици милиони евро в областта на транспорта и съм сигурен, че ще е със същия резултат както електронното правителство на България", каза депутатът от БСП.

„Не бива да слагате етикети на хора свободно. Този човек е издигнат като кандидатура. Неговите задачи и изпълнението им ще станат факт , след като го изберем и той започне да работи", заяви на свой ред Маноил Манев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай