СДС търси съюзници за удвояване на БВП на страната за следващите 10 години

Снимка: БГНЕС архив

СДС търси съюзници за удвояване на БВП на страната за следващите 10 години  | StandartNews.com

СДС е заявила желание и търси подкрепа от други политически формации за обединение около идеята за удвояване на БВП на страната за следващите 10 години. Това каза председателят на Съюза не демократичните сили Румен Христов по време на дискусия на тема „Българите - европейски граждани с европейски доходи - десният път за постигането на тази цел".

„Не се учудвайте, че една дясна формация като Съюза на демократичните сили говори за доходите, защото ние смятаме, че покрихме всички политически изисквания от страната на Европейския съюз и за развита пазарна икономика, и за условията за членството ни е ЕС и НАТО, и трябва да преминем към следващия етап, а именно повишаване на жизненото равнище на българските граждани," посочи той. Ние смятаме обаче за разлика от БСП, че пътят, който трябва да се ползва за повишаването на тези доходи, не е елементарното раздаване на средства през държавния бюджет, за нас най-важното е да създадем условия и икономиката да има по-ускорен растеж", изтъкна той.

Според него България бележи успехи в някои области, но все още има дейности, които трябва да бъдат свършени. „Ако погледнем средносрочната политика на правителството, вероятно днес ще излезе и проектобюджетът за 2019 г. и някои от темповете лично нас от СДС не ни удовлетворяват", каза той. Румен Христов посочи, че икономически растеж от 3.2% или достигане до 118 млрд. лв. през другата година е недостатъчен.

България, като държава с нисък старт и ниска база, трябва да търси възможност за увеличаване на БВП в рамките на 5-6%. Заложеният темп на инфлацията е между 1,6-1,8, а виждаме, че вече имаме инфлация, която надхвърля 3,6, каза още Румен Христов. Той обясни, че тези цифри го притесняват, защото заложените цифри са критерии, които България трябва да изпълнява за влизането ѝ в Еврозоната.

„Надявам се да намерим начин да преодолеем тази пречка", посочи Христов. Той обясни, че до 2020г. се очаква минималната работна заплата ще достигне до 610 лв. „Ние от СДС сме против това административно увеличение на работните заплати. Трябва най-после синдикати, работодатели и правителство да намерят начин да определят часови ставки, както работят страните в ЕС", каза той.

По думите му вдигането на минималните работни заплати вдига ставките на всички категории на различните икономически дейности, и това в известен смисъл затруднява работодателите, а трябва да се създадат предпоставки бизнесът да работи спокойно. „Постоянните нови изисквания, които се въвеждат, затрудняват фирмите, особено малките. Една малка фирма, която разполага с 3-4 души, трудно се справя с тези предизвикателства", коментира Христов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай