Шерше ла фам на "Позитано"

Шерше ла фам на "Позитано" | StandartNews.com

БСП-Благоевград клекна за Вигенин

Кирил Добрев отказа да е депутат, предизборни скандали тресат червените

Скандал в стил Cherchez la femme (фр. търсете жената, б.р.) е на път да разтресе "Позитано" 20. Тотален дефицит на дами в челните места на кандидатдепутатските листи отчитат червените функционери дни преди пленума във вторник, когато трябва да бъдат одобрени всички кандидат-избраници. Още по време на предния пленум лично лидерът Михаил Миков отбелязал, че женското представителство в листите е дефицит. "От всичките 31 МИР само в 5 региона водачите ни са жени - едва 16 процента", притеснено коментираха социалисти. В широко прокламирания Манифест на ПЕС "насърчаването и разширяването на правата на жените и равнопоставеността на половете" е сред основните приоритети на социалистите, припомниха те. Освен че дамите са тотално малцинство сред червените водачи, справка в примерните листи показва, че 2/3 от нежните попълнения са изтикани след 4-5-о място. На много места дамите са оставени и след коалиционните партньори. "Ще влезем в негативен доклад на президента на ПЕС-жени Зита Гурмай", притесняват се ключови социалисти. От централата на ПЕС нямат практика да се намесват в реденето на национални листи, но бдят зорко за провеждането на политиките за равнопоставеност, уточниха запознати.

Междуособиците в БСП продължават и по оста водачи на листи. Миков овладя недоволството на своите в Благоевград срещу Кристиан Вигенин. Но в Сливен бунтари скочиха срещу водача Таско Ерменков. И настояха за местен социалист начело на кандидат-депутатите. В същото време най-знаковата фигура на червените от София-област Кирил Добрев си направи отвод от 43-ото НС. И отказа да е втори в листата по време на инфарктно заседание на червените структури от региона. В София-област водач е Корнелия Нинова. Но тя има 12 номинации от местните, а Добрев - 18. "Взех решението си още като видях лицата на промяната в БСП - Георги Божилов и Димитър Дъбов", каза многозначително пред "Стандарт" Добрев. И заяви, че ще продължи да се занимава "активно с партийна работа". В същото време и в Шумен са гневни, че зам.-председателят на партията Дъбов е водач в Пловдив-област. Местните скочиха срещу слух, че втори в листата ще е коалиционен партньор. И отправиха остри критики, че им вземат едно от най-влиятелните лица в БСП по време на очертаваща се тежка кампания. Пловдивският лидер на червените Георги Гергов обаче отсече, че "БСП се изправя пред огромно предизвикателство" на тези избори. И направи задочна забележка на всички претендиращи: "Ние не сме партия на кресльовци, а силна, интелигентна и стара партия, която е единствената алтернатива". Така след лют отпор срещу сателитните партии на БСП червените в Шумен гласували второто място за гражданската квота и посочили губернатора Венцислав Венков. А водач е Иван Иванов. Стара Загора, където води зам.-шефът на БСП Драгомир Стойнев, е една от малкото области без протести срещу водачите. "Стойнев беше приет изключително радушно", обяви областният лидер на партията Васил Самарски.

Пратиха Достена при ББЦ, тя отрече

Слух, че кандидатът за евродепутат на БСП Достена Лаверн е пристанала на коалицията на Николай Бареков, нажежи още страстите в червените редици. Връзката между Лаверн и ББЦ бе направена чрез майка й - политолога Мария Пиргова, която навремето бе зам.-председател на ЛИДЕР. Партията сега е в коалицията ББЦ. "Това е клевета без дори необходимата за забъркване на подобни коктейли минимална доза правдоподобност", заяви пред "Стандарт" Лаверн. Тя призна, че веднага след евровота е имала предложение да се включи в новото издание на VIP/celebrity BROTHER, но отказала.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай