Сидеров вижда България като мост между ЕС и Русия

Сидеров вижда България като мост между ЕС и Русия | StandartNews.com

Не вярвам президентът да е предложил излизане от ЕС и НАТО. По-скоро се търси някакъв начин да се удари черен печат върху Радев. Предполагам, че това е заради слуховете, че Радев се опитва да прави някаква политическа сила и вероятно с опасенията от конкуренцията карат г-н Цветанов да прави такива резки и категорични нападки, но не мисля, че това е полезно в момента. Правителство и президент трябва да са в синхрон особено във външната политика. Това заяви лидерът на "Атака" и председател на парламентарната група на "Обединени патриоти" Волен Сидеров пред БНР по повод на заседанието на Консултативния съвет по националната сигурност и възникналия спор около предварителния проект за заключението на заседанието, представен от президента Румен Радев. Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов упрекна президента, че в проекта е имало сигнали за предприемане на стъпки за излизане от Европейския съюз и НАТО.

Сидеров посети икономически форум в Крим, който стана и повод за противоречиви реакции в нашата страна. По думите му "над 5000 българи в Крим не могат да получат виза за България". Той обяви, че по този повод ще отправи питане и към министъра на външните работи Екатерина Захариева.

"Защото паспортът им има код, който показва, че те са от Крим и нашите консулства, българското външно министерство всъщност дискриминира българи и не ги пуска в тяхната родина. Не ги пуска, защото Крим бил отречен от ЕС, ние сме в ЕС и един вид не съществува такова нещо. Това е безумно и аз ще поставя въпроса в парламента към външния министър", обясни Сидеров.

По повод на посещението на депутати от "Атака" на икономическия форум в Крим на тема "Крим - глобалното бъдеще – бъдещето на Русия", Сидеров обясни, че то не е съгласувано с коалиционните партньори, но премиерът е бил уведомен.

"С ГЕРБ имаме политическо споразумение, в което е написано ясно, всяка от партиите има своите виждания и позиции по определени въпроси. Аз няма да променя виждането си, че ние трябва да работим с Русия, а не да враждуваме. Няма да променя мнението си, че това е изгодно за България, не за някой друг. Изкуствено наложените санкции са най-вредни за държави като България..Не мисля, че има нещо драматично, видях и по-остри мнения, защо сме били там и т.н. Самите тези, които сега ми опонират, съм убеден, че след не много дълго време, сигурно първи ще искат да прокарват икономически връзки, като падне това ембарго.

Поканите бяха към "Атака", тъй като организаторите знаят, че "Атака" беше единствената българска партия, която изпрати наблюдатели през 2014 година на референдума. Крим не е окупиран. Там имаше референдум. Хората там избраха да бъдат в Руската федерация, включително нашите сънародници – българите, които са над 5000 души. Не само не е окупиран Крим, нито анексиран. В момента се развива страшно интензивно, има много строителства навсякъде, има видими промени от 2014-а , когато бях за последен път. На този форум участват над 70 държави от цял свят", обясни лидерът на "Атака".

Според него много български фирми биха се възползвали, ако имат право да търгуват с Русия. По думите му е „изключително нелепо да се обявява бойкот на част от Русия и по изкуствен начин да се прекъсват икономическите и търговските връзки".

"Български фирми биха били доволни и щастливи, ако можеха да търгуват, но не могат заради политическа забрана. Там има огромни възможности за търговия, за съдружни предприятия, за производства и т.н. В България има нужда от това, защото имаме западащи фирми поради липса на пазар, поради това, че големи компании от Запад са дошли и всъщност изяждат тяхното пространство. Ние можем да се развиваме натам икономически, можем да направим връзка", обясни депутатът.

Волен Сидеров смята, че България може да мост между Русия и Европейския съюз.

"В момента, по време на европредседателството ни, България има уникалния шанс да бъде мост между Русия и Евросъюза. Меркел, която досега беше много изпълнителна по отношение на санкции срещу Москва, сега заяви, че при срещата си с Тръмп, ще говори за излизане на Германия от санкциите. Това е обръщане на политиката на държавата -лидер в Европа – Германия. Ако Меркел предприеме такива стъпки, ние също ще бъдем доста по-освободени да действаме. И тогава вече може да се отиде към още по-бързо реализиране на някои проекти, които бяха спрени. До месеци съм сигурен, че ще се промени картинката и точно тези, които сега ме нападат, ще започнат да говорят за правилна, балансирана, изгодна за България икономическа политика с Русия", коментира Сидеров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай