Совалки през час за коалиция "Меркел"

Брюксел става гарант за кабинет между леви и десни

Совалки през час за коалиция "Меркел" | StandartNews.com

Готвят среща на Борисов и Миков, БСП и АБВ топят ледовете

София. Лидерите на ГЕРБ и БСП Бойко Борисов и Михаил Миков ще имат среща до дни. Това потвърдиха за "Стандарт" високопоставени източници от двете партии.

Срещата на Миков с Генерала вероятно ще се състои в Народното събрание, където от ГЕРБ стартираха преговорите с парламентарно представените политически сили. Широката коалиция ще даде необходимата стабилност на страната и гаранция за пълен мандат на кабинета, коментираха ключови фактори от БСП и ГЕРБ. И уточниха, че "Реформаторският блок и АБВ също трябва да са част от бъдещото управление в отделни секторни политики".

Широкият формат на бъдещите преговори трябва да стане по изпитания модел на германския канцлер Ангела Меркел, признаха хората на Борисов и Миков. И допълниха, че десноцентристко правителство не би донесло тази стабилност на България, както модела "Меркел". Независимо от совалките и писмата между БСП и ГЕРБ в Брюксел знакови лица на ЕНП и ПЕС дадоха вчера да се разбере, че биха станали гарант за стабилността на бъдещо правителство, съставено при широка коалиция и с премиер Бойко Борисов. Но с ясно разписана програма и отговорности за спазване на политики. Според запознати не е случайно, че сигналите от сърцето на Европа идват точно в деня, когато в Страсбург бе гласуван съставът на новата ЕК с президент Жан Клод Юнкер.

Лидерът на ГЕРБ бе сред първите политици, поздравили Юнкер с вота в ЕП. "Трябва да възстановим доверието в Европейския съюз и неговите десни демократични ценности и принципи, върху които той е базиран", написа Борисов до президента на ЕК. "Стандарт" научи, че съюзът между леви и десни у нас е очакван от висши политици от Християндемократическия съюз и Германската социалдемократическа партия. Причината е, че така България ще излъчи стабилност, в това число и към външните инвеститори. Срещата между Миков и Борисов се очаква да е паралелно със старта на неофициални разговори между БСП и АБВ, коментираха ключови източници от "Позитано" 20. Снощи близки до президента (2002-2012) Георги Първанов не потвърдиха, но и не отрекоха, че предстоят срещи с висши социалисти. Целта била двете леви формации да стопят ледовете около предизборната кампания и да поставят като приоритет в 43-ото народно събрание социалните политики.

От БСП вече ясно декларираха, че ще участват във втория кръг консултации по инициатива на ГЕРБ. "Късно снощи в централата на БСП се получи нова "покана" от тях, но без да е ясен форматът на срещата, мястото и часът, които те биха предложили. Ние от своя страна върнахме отговор, като предлагаме срещата да се състои в Народното събрание", заяви пред БНР говорителят на ИБ на НС на БСП Атанас Мерджанов в ефира на БНР. "Още в нощта на изборите заявихме, че ще участваме активно във всеки един разговор по проблемите на страната", отбеляза Мерджанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай