Станишев: ЕС е мека сила

Станишев: ЕС е мека сила | StandartNews.com

Проблемите станаха много, особено около границите на Съюза, особено в нашата, югоизточната част, затова близо 70 % от европейските граждани казват, че искат обща европейска отбрана и политиците трябва да отговоря на това очакване, обяви лидерът на ПЕС Сергей Станишев по време на дискусията „Заедно в сигурността. Ролята на България в общата европейска отбрана".

ЕС традиционно е мека сила и това е огромно предимство и възможност, уникална черта на Съюза, която трябва да се опази и развива. Огромните предизвикателства не могат да се решат от политически решения. Първо всички признават, че нито една от европейските страни сама, дори и най-големите не могат да се справят с рисковете в сигурността и отбраната. Това два пъти повече важи за средни и малки страни, с по-малки способности като България, каза Станишев.

Иначе в този свят никой няма да чуе и да обърне внимание. Трябва да сме наясно, ако ние сами не покажем способности, не модернизираме българските въоръжени сили, никой няма да ни иска в това сътрудничество, което се предвижда. Защото от всяка страна ще се очаква капацитет", допълни Станишев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай