Стефан Данаилов: Необходима е цялостна промяна в здравната ни система

Бюрокрацията е страшна, заяви водачът на две листи от "БСП за България"

Стефан Данаилов: Необходима е цялостна промяна в здравната ни система | StandartNews.com

"Необходима е цялостна промяна в здравната система. Много неща трябва да се променят в нея, дори ако трябва да се предприемат мерки, които ще болят, трябва обаче да се започне отнякъде". Това заяви водачът на варненската листа на „БСП за България" проф. Стефан Данаилов. Заедно с кандидат-депутатите Светлана Такева и проф. Анелия Клисарова той се срещна с дами, които работят в детски социални заведения. „Вярвам на българската медицина и не ми е приятно да се критикуват така българските лекари. Бюрокрацията в здравеопазването обаче е страшна", категоричен бе Данаилов.

В платформата на БСП е залегнало и увеличаване на възнагражденията на специалистите от сектора, стана ясно по време на срещата. „Предвиждаме стартова заплата за специалисти магистри, каквито са лекарите, от минимум 3 минимални работни заплати, а за сестрите и изобщо специалистите „бакалаври" – минимум 2 минимални заплати", посочи още проф. Клисарова. Според нея са нужни и сериозни промени в сегашната Наредба за специализации в системата на здравеопазването, които ще позволят повече млади лекари да остават у нас.


Светлана Такева пое ангажимент като народен представител да работи за промяна на статута на Дома за медико-социални грижи във варненския кв. Виница.„Разговарях с ръководството, този дом трябва да получи статут и да стане Дневен център за комплексно обслужване на деца с увреждания и хронични заболявания, защото той не е само дом за деца без родители, той е център за рехабилитация, а затова е нужна апаратура, подходящи помещения, достатъчно персонал", обясни Такева.

Присъстващите изразиха недоволство от „безумието" системата на пръстови отпечатъци за регистрация на пациенти в болниците, която трябва да отпадне. И протестираха срещу факта, че последните две правителства на ГЕРБ насочили много средства за развитие на Бургас, а забравили Варна. „Варна има потенциал за развитие в полза на хората и обществото. В последните години градът изостана драстично и в момента е на пето място, дори след Враца", коментира пред участниците в срещата Стефан Данаилов, чието мото е „Да върнем достойнството на Варна". Той подари цветя и картички за първа пролет на жените, които се грижат за децата и определи професията им като трудна и благородна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай