Сценарият на Лозан Панов бе пратен в коша

ВСС отказа да прави проверка на Сотир Цацаров

Сценарият на Лозан Панов бе пратен в коша | StandartNews.com

ВСС отказа да става част от сценариите на Лозан Панов. Със 17 гласа против бе отхвърлено предложението му за проверка на срещата между Сотир Цацаров, Георги Гергов и Сашо Дончев. 

Искането бе определено като манипулация и опит за дестабилизация на системата. Сценарият започна от бившия правосъден министър Христо Иванов, който в социалната мрежа даде насоки, как да протече Съвета и очаквано бе подет от председателя на ВКС Лозан Панов и Калин Калпакчиев, обяви "Канал 3".

След вота Калпакчиев, който гласува "за", предложи друго решение - ВСС да приеме, че поведението на главния прокурор не нарушава правилата за поведение на българските магистрати, формулирани в Етичния кодекс и че съдиите, прокурорите, следователите и членовете на ВСС са свободни да се срещат с когото и където си искат, а съдържанието на разговорите е лична работа.

Румен Боев контрира с въпрос, дали член на дисциплинарния състав може да се среща с дисциплинарно отговорното лице, визирайки срещата между Калпакчиев и рекордьорката по забавени дела - съдия Мирослава Тодорова, които бяха заснети да крачат заедно с Христо Иванов по централните софийски улици.

В началото на заседанието Цацаров отрече категорично всичи обвинения

"Моля ви, овладейте си нервите и се дръжте възпитано", контрира Цацаров след опит на Панов да му проведе кръстосан разпит. "ВСС не трябва да се произведе, за да не произведе моя избор, казвате. Готов съм да понеса всички обществени напъни на медийни, политически и икономически кръгове. Това означава, че този съвет не трябва да възпроизведе и вашия избор. Има ли среща, няма ли... Аз не съм отивал със съзнанието на тайна среща. Бих нарушил закона, ако един връчен ми лист бе довел до друга посока. Не ме е заплашвал и аз не съм заплашвал. Не ми е необходимо да кажа "Не на страха", достатъчно голям човек съм. Нямам намерение да влизам в непочтен сценарий, вие сте само изпълнител. Каквито и въпроси да ми задавате, не е достойно да отговарям точно на вас", каза още главният прокурор.

"Защо отново една политическа интрига се внася във ВСС? Това е поредната дестабилизация. Целта на всички предложения през изминалите години целят едно - дестабилизация, да се създаде такова впечатление във външния наблюдател", заяви от своят страна шефът на ВАС Георги Колев.

Рредставляващият ВСС Димитър Узунов също обяви, че не желае да става проводник на тесен политически кръг, който диктува сценарии. И попита Панов дали групата "Арго" е обсъждала кандидатурата му за президент. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай