Цачева: Успешната формула е кабинет със споделена отговорност

Цачева: Успешната формула е кабинет със споделена отговорност | StandartNews.com

София. "Дълбоко сме благодарни за политическата подкрепа на Патриотичния фронт, но формулата за управление, която е успешна според нас - политически кабинет със споделена отговорност". Това заяви Цецка Цачева от ГЕРБ в предаването "Панорама" на БНТ. Тя коментира преговорите между партиите за състава на новото правителство.

"Какво искаме ние зависи от това каква е обективната реалност", каза още тя и изтъкна, че на този етап ГЕРБ е далеч от формулата на кабинета.

„Към настоящия момент изобщо не е ставало дума още за разпределение на министерски кресла и на ресори. В политиката механични заменки няма как да се правят. Ние зачитаме волята на българските избиратели, които отредиха 8 политически субекта да бъдат в Народното събрание. От БСП категорично заявяват, че остават в опозиция. При положение, че от друга страна Реформаторският блок поставят също категорично условие – без левицата в един кабинет на споделена отговорност, разбирате колко е трудно да се постигне очакваната формула. С реформаторите имаме сходни мнения", добави Цачева.

"Нямаме проблеми с Реформаторския блок по отношение на политиките, на приоритетите, които едно такова правителство трябва да прилага. Нека не забравяме, че ДПС заяви подкрепа, но на правителство на малцинството, което да не е коалиционно. Тоест те казват, че не биха подкрепили коалиция ГЕРБ и Реформаторския блок, тъй като ние пак сме малцинство. Ние бихме казали, че по-лошо от предсрочните избори е нестабилно управление", продължи представителят на ГЕРБ.

Държавата няма финансова възможност да участва в евентуалното оздравяване на КТБ, смята Цачева. 

„В дясноцентристко управление ние няма как да участваме. Необходимо е да има лява, силна партия като БСП, която да бъде в опозиция. Понесохме тежка загуба, избирателят ни наказа. Ще са необходими дълбоки промени. Под натиск трудно би се поддал председателят да работи, но той заяви, че в рамките на един месец ще направи кадрови промени", каза Дора Янкова от БСП, която също коментира бъдещото правителство на ГЕРБ.

Оздравяването на КТБ няма алтернатива, каза от своя страна Румен Петков от АБВ. Той също коментира виждането си за "кабинет на споделената отговорност".

„Ние продължаваме да настояваме за сериозен, отговорен международен одит от експерти, на които първо банковата сфера има доверие и обществото има доверие, защото тук остава впечатлението за поръчан предварително резултат. Не е нормално всички да са изненадани. Банката трябва да бъде оздравена, защото останалото ще струва много по-скъпо и на държавата, и на обществото, и на институции. Не можем да рискуваме да оставим толкова общини, болници, детски заведения, българския бизнес в такава критична ситуация. Ние трябва да си дадем сметка, че това ще бъде удар върху България. Кой гарантира утре спокойствие на банковата система", каза той.

Румен Петков поздрави ГЕРБ за това, че вече "коват другия, нужния образ на българската политика – на способността на политическите партии и на политиците да общуват помежду си, да общуват пред очите на обществото".

„Мисля, че това е изключително важен знак и ние трябва да продължим и да убедим обществото, че това е неразделна част от нашето ежедневие", допълни Петков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай