ЦИК отказа да регистрира БКП и "Другата България"

ЦИК отказа да регистрира БКП и "Другата България" | StandartNews.com

София. От ЦИК отказаха да регистрират за изборите Българска комунистическа партия (БКП) и ПП "Другата България", съобщи говорителят комисията Александър Андреев, предаде БГНЕС.

Оказва се, че заявлението за регистрация на БКП е подадено два пъти от различни хора. Първото е било от Зонка Спасова, като председател на партията, а по-късно вчера е постъпило и заявление от Крум Захариев, като към неговото заявление не са били приложени документите за регистрация на партията, както и нужните 2500 подписа на избиратели, които подкрепят регистрацията на партията.

Вследствие на това ЦИК взе решение, с което остави без уважение заявлението на Крум Захариев, а по отношение на Зонка Спасова от проверката на подписката се оказа, че липсва нужният брой подписи, следва партията да представи допълнителен списък на избиратели, който беше внесен вчера и се проверява от ГРАО, допълва Андреев.

ПП "Другата България" не е регистрирана, тъй като към заявлението и документите не е предоставена подписката на избиратели, подкрепящи партията в структуриран електронен вид. Подписката е била представена на електронен носител, но сканирана във формат, който не може да бъде счетен за структуриран, поради което ЦИК е отказала регистрация на партията.

Предстои регистрацията на независимите кандидати, кандидатските листи и предизборните кампании на партиите, съобщава още ЦИК. Всички РИК-ове са встъпили от 15 август и са започнали да функционират. Към момента остава да бъдат върнати протоколите с проверка на подписите за 9 политически партии и 2 коалиции с краен срок 23 август.

25 август пък е крайната дата, на която инициативните комитети, които ще издигат независими кандидати следва да се регистрират в РИК, както и за електронните и печатни медии да представят тарифи и условия за отразяване на кампанията.

На 30 август партии или коалиции могат евентуално да обжалват отказа на регистрация. Дотогава може и да бъде извършена промяна в състава на коалициите. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай