Успокоиха Кунева за антикорупцията, приемат я (ОБЗОР)

Успокоиха Кунева за антикорупцията, приемат я (ОБЗОР) | StandartNews.com

Реформаторите готови да махнат анонимните сигнали от закона й

Управляващите се помириха. Това е резултатът от спешната сбирка на коалиционния Съвет за развитие, свикана вчера само ден след труса с отхвърления от парламента антикорупционен закон на Меглена Кунева и последвалата заплаха, че ДБГ ще предложи на РБ да преосмисли участието си в правителството. Срещата в Народното събрание продължи повече от два часа без премиера Бойко Борисов, но с участието на двама от вицепремиерите, министри, лидери на парламентарните групи на мнозинството и някои председатели на комисии.

След нея стана ясно, че управляващите са установили, че нямат принципни различия около бъдещия закон за борба с корупцията и решимост за борба с този проблем, а само технически спорове по детайли, които ще бъдат изчистени в диалог. Мнозинството ще спази заръката на Борисов проектът на Кунева да бъде внесен отново, когато изтекат необходимите три месеца след отхвърлянето му на първо четене, и новият "подобрен и още по-силен" текст ще влезе в НС на 3 декември. "Такъв е ангажиментът, зад който смятам, че трябва да стои цялото мнозинство. По темата борба с корупцията нямаме право да изглеждаме по-малко решителни, отколкото се очаква от едно убедено реформаторско управление", коментира Меглена Кунева. Въпреки обещанието, че ще се съобрази с препоръките на партньорите си и декларираното принципно съгласие, тя подчерта, че критиките са "теми за между първо и второ четене на закона". Така отговорът на най-спорния въпрос - дали ще се разследват анонимни сигнали за корупция, остана без отговор. От РБ обаче дадоха знак, че са склонни да отстъпят. "Ще се обсъди възможността за въвеждане на защитени сигнали, но не и анонимни клевети", поясни лидерът на ДСБ Радан Кънев. Темата за бламирания антикорупционен закон предизвикала остри реплики между партньорите, но някои от тях смекчили твърдата си позиция, стана ясно от думите му. Основните упреци били насочени срещу АБВ, които оправдали гласуването си с факта, че имали нужда от повече време и по-активен диалог. Такъв им бил обещан.

"Обсъдихме състоянието на мнозинството и отношенията между коалиционните партньори. Трябва да засилим диалога както вътре в правителството, така и с парламентарните групи, да го направим по-интензивен и конструктивен", посочи вицепремиерът Румяна Бъчварова. Шефът на ПГ ГЕРБ Цветан Цветанов пък заяви, че е препоръчал на РБ да се въздържат от емоционални изказвания, като заканата да напуснат правителството, защото те не водят до разширяване на парламентарната подкрепа, а до излишно напрежение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай