Ваксините на отчет 2 пъти годишно в НС

Ваксините на отчет 2 пъти годишно в НС | StandartNews.com

БСП и ДПС разпитваха два часа Москов заради Пентаксим

Два пъти в годината - през януари и юли, здравният министър ще предоставя в здравната комисия текущ доклад за осигуряването на ваксините за изпълнение на имунизационния календар на страната. Това решиха днес депутатите в Народното събрание по време на проведените разисквания по темата с липсващите и внесените от Турция ваксини. Разискванията бяха инициирани от депутати от БСП и ДПС, след като прокуратурата препоръча на здравното министерство да не се прилагат ваксини, които не са разрешени за употреба, защото това е закононарушение.

Предложението на левицата, редактирано и одобрено и от председателя на здравната комисия, бе прието единодушно от гласувалите 130 депутати.

По време на дебатите здравният министър Петър Москов заяви пред депутатите, че няма турска ваксина, а френска ваксина „Пентаксим" в турска опаковка, която е доставена у нас. От парламентарната трибуна Москов цитира становище на Изпълнителната агенция по лекарствата, според което френската ваксина, внесена през Турция, е идентична по състав на освободената от Франция ваксина. "Подкрепям проекторешението за изслушване в Комисията по здравеопазване от страна на министерството, защото тази информация е важна", заяви Москов. Според него е важно тази информация да бъде адекватно транслирана там, където техните избиратели ги слушат. „Бях готов за един разговор какви са реалните проблеми, какви са страховете, както и какви трябва да бъдат мерките на държавата. Искрено съжалявам, че в хода на тази дискусия има едно общо веселие в залата", каза министърът. „Страховете, които се насаждат, са много по-голям проблем от това кой е министър и кое е мнозинството", посочи министър Москов.

От ДПС обвиниха Москов в манипулация чрез това, което обяснява по темата. Истината била в писмото на ИАЛ до прокуратурата, а всичко било лъжа и по отношение на вноса, и по състава, и по сертификата за качество, и по отношение на съдържанието на живак над допустимите количества във въпросния препарат. Според ДПС скандалът с ваксините е гаф, който изисква мигновена оставка на министъра.

Председателят на здравната комисия Даниела Дариткова пък заяви, че законодателната рамка е една от пречките за дългосрочното договаряне на ваксини, наред с проблемите около търговете. Тя призова политическото говорене по темата да не ескалира в „антиваксинални страсти", които да разколебават обществото от необходимостта от имунизацията.

Москов посочи по повод скандала, че става въпрос за политическа атака срещу него и обвини опозицията в политически интриги. „Министерството на здравеопазването е осигурило имунизационния календар, България си е свършила работата. Може и да има административен пропуск, но държавата е гарантирала календара и съм горд от това", заяви от трибуната Москов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай