Ветото на президента върху промените в АПК падна в парламентарна комисия

Снимка: БГНЕС архив

Ветото на президента върху промените в АПК падна в парламентарна комисия | StandartNews.com

Правната комисия в парламента отхвърли ветото на президента Румен Радев над част от промените в Административнопроцесуалния кодекс (АПК), а от БСП заявиха окончателното си намерение да сезират Конституционния съд (КС), когато измененията влязат в сила.

Срещу ветото гласуваха 12 депутати от ГЕРБ, Обединени патриоти и ДПС. Седмината народни представители от левицата го подкрепиха. Дебатът в правната комисия продължи четири часа, като по измененията, които президентът върна за повторно обсъждане се изказаха представители на десетки граждански организации. Предстои ветото да бъде обсъдено в пленарната зала на Народното събрание, което се очаква да стане в четвъртък.

Промените в АПК бяха приети от Народното събрание на 25 юли и върнати за ново обсъждане от държавния глава Румен Радев на 1 август. Той оспорва общо 16 разпоредби от закона. Според него с тях уредбата се отдалечава от основни конституционни начала и деформира традиционни принципи и постижения на административното право. Президентът смята, че с промените ще се намали интензитетът на защитата на правата на гражданите и юридическите лица, свързани с актове, издавани от позицията на власт и изискващи подчинение.

Държавният глава изразява несъгласие с разпоредбите за правилата за подсъдността, закритите съдебни заседания, драстично увеличените такси в касационното производство и премахването на касационната инстанция в редица специални закони.
Щеше да е честно президентът да събере всички заявления на гражданските организации по АПК и да направи искане в Конституционния съд, а междувременно актът да бъде обнародван. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ и председател на правната комисия Данаил Кирилов.

Кирилов подчерта, че текстовете в АПК се основават на принципа на равнопоставеността. По отношение на таксите той обясни, че те са лимитирани, тъй като има таван. Според него в продължителния процес на подготвяне на промените в АПК е отразена енергията на административните магистрати да се случат тези промени. По отношение на двуинстанционността,

Кирилов поясни, че в АПК се допуска отнемане на втора инстанция, когато спорът е ниско интензивен. „Не смятам, че това са случаи, в които се засягат съществени права", заяви още Кирилов. „Дебатът е полезен при всички положения. Нищо, че това е четвърти или пети път, в който обсъждаме аргументите по АПК", каза Данаил Кирилов и обърна внимание, че сред гостите, които присъстват на дебата по президентското вето, има изразители на чистата гражданска инициатива, както и професионалисти и адвокати, които взаимодействат с гражданското общество.

Подкрепяме ветото на президента и ако промените в Административнопроцесуалния кодекс бъдат приети отново, ще ги обжалваме пред Конституционния съд. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България" Явор Божанков. Според него промените в АПК имат положителни моменти, но някои текстове са удар по правата на гражданите. Той поясни, че БСП повече от една календарна година излага мотивите си по отношение на АПК във всички работни групи и обърна внимание, че АПК е един от най-обсъжданите законопроекти.

„Таксите по същество са несправедливи. В това становище се обединяват не просто опозиция, граждански сектор и президентска институция, работодателски организации. На обратната страна абсолютно самотно стоят управляващите", коментира още той. Според него управляващите се държат самоубийствено. „Ако промените влязат в сила, заявяваме категоричната си позиция, че ще ги дадем на Конституционен съд", добави Божанков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай