Внесоха поправките в Изборния кодекс

Внесоха поправките в Изборния кодекс | StandartNews.com

Общият максимален брой на всички секции, образувани по всички способи - за всички държави по света - не повече от 35 секции

Новите предложения за промени в Изборния кодекс вече са внесени в народното събрание. Депутати от ГЕРБ, РБ, ПФ и БДЦ са се подписали под текстовете, с които се регулира гласуването в чужбина.

С изменението на чл. 14 се цели да се усъвършенства режима на гласуването извън страната при национални избори, да се преодолеят необоснованите твърдения за въведено неравно третиране на българските граждани в чужбина и да се осигури упражняването на активното им избирателно право, се казва в мотивите на законопроекта.

До промените се стигна след като президентът Росен Плевнелиев наложи вето на въпросните текстове, парламентът го отхвърли, но от мнозинството поеха ангажимент да коригират условията за гласуване в чужбина.

Вносителите пишат още, че "с изменението се доразвива схващането, че тъй като гласуването се произвежда на територията на чужда държава, са необходими специални условия за образуването на избирателните секции".

И още:"Взето е предвид и Решение № 4 от 2011 г. на Конституционния съд, съгласно което упражняването на избирателното право в чужбина, по дефиниция, протича при специфични условия, които се отразяват като различия в законовата уредба". С разпоредбата на чл. 14 се осигурява упражняването на активното избирателно право от българските граждани извън страната въз основа на обективни и ясни критерии за образуване на избирателните секции".

Според новите текстове в Изборния кодекс равнопоставеността в третирането, включително преценена на териториален признак, се гарантира чрез: 1. еднаквост на изискването за определен брой заявления за откриване на секция - във всички случаи този брой е 60 избиратели, подали предварително заявления. И 2. общ максимален брой на всички секции, образувани по всички способи - за всички държави по света - не повече от 35 секции.

"Единствената разлика по отношение на териториалния обхват на ал.2 и ал.З се изразява в това, че за държавите извън Европейския съюз се изисква преценка и предложение от ръководителите на дипломатическите и консулските представителства в тези държави за броя и местоположението на секциите, които да бъдат открити.

Решението се взема от колективния орган ЦИК. То безспорно подлежи на обжалване и съдебен контрол по общия ред в ИК. Установени са и неизчерпателно критерии за основанията на такава една преценка от ръководителите на ДКП", се казва още в мотивите на законопроекта.

С промените се възстановява възможността за участие на организациите на българските граждани в съответното място при образуването на избирателните секции.

Промените вижте ТУК

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай