ЮНЕСКО промотира светини край Шумен

Трябват ни още усилия, за да стигнем до туристите, обявиха директори на музеи

ЮНЕСКО промотира светини край Шумен | StandartNews.com

Брошурата „Световното наследство на ЮНЕСКО. Обекти в Североизточна България" бе представена в Шумен в рамките на провеждащата се днес и утре конференция с международно участие. Проф. Николай Ненов, директор на РИМ - Русе посочи, че на пет езика брошурата рекламира трите световни паметника - Мадарския конник, Ивановските скални църкви и Гробницата при с. Свещари.

„Информационната брошура следва стандартизирана схема и позволява на хората да добият систематична представа за местонахождението на обектите, за техните характеристики, кое е световно значимото и универсалната им стойност. Това е нещо ново на българската карта на Световното културно наследство", заяви проф. Ненов. Той посочи, че това не е туристически продукт. „За да достигнем до туристите ни трябват още усилия, още възможности, други продукти и преди всичко съвместна работа, работа в мрежа, като такава да бъде изградена и на дигитално ниво", каза проф. Ненов.

Информационната брошура е част от дейностите по проекта „Средновековно световно културно наследство в Североизточна България", финансиран от Фонда за културно наследство на ЮНЕСКО. Той се реализира от Регионалните исторически музеи в Шумен и Русе, в партньорство с Исторически музей – Исперих. Главната цел на проекта е създаване на общ туристически продукт, който да включва трите паметника на Световното културно наследство в Североизточна България. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай