Юнкер връчи на Бойко схема на ЕК за газовия хъб "Балкан" /ОБНОВЕНА/

Юнкер връчи на Бойко схема на ЕК за газовия хъб "Балкан" /ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и министър-председателят на Република България Бойко Борисов дадоха съвместна пресконференция. Тя беше предшествана от среща между Юнкер и президента Румен Радев и от клъстерни срещи накомисари и членове на Министерския съвет. След пресконференцията са предвидени среща на  Юнкер с председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и среща на Колегиума на комисарите с Председателския съвет на Народното събрание и председателите на парламентарни комисии.

Юнкер предаде на Борисов схема за газовите доставки в хъб Балкан, разработена от Европейската комисия. "Газовите доставки трябва да са свързващи и вървим в една и съща посока с българското правителство, посочи той. - И затова предложихме тази схема - за газовия хъб „Балкан" на България."

Юнкер за втори път днес наблегна, че поема ангажимент към Западните Балкани.

"От първостепенно значение е подобряването на свързаността и със Западните Балкани, и по отношение на Турция, заяви той. - Западните Балкани са свързани повече помежду си, но искаме да ги свържем и с останалата част на Европа. Доволни сме, че Председателството им обръща внимание. Това е първото Председателство на България. Следих подготовката и на процеса на присъединяване на България към ЕС. Винаги съм се гордял, че аз подписах договора за присъединяването. Радвам се, че планът „Юнкер" работи и в България. Подписахме важен договор и поздравявам всички. Българското Председателство е в ключов момент за Европа. В голяма степен сме на едно мнение за приоритетите и за българското, и за австрийското. Ще обсъждаме финансовата перспектива, грижата ни е работата да започне възможно най-бързо, за да не се повтори предишната процедура, по време на която Съветът отдели твърде много време", допълни Юнкер.

Той отново увери и че е радетел за влизането на България в Шенгенското пространство и присъединяването й към еврозоната: "Бюджетният дефицит е нещо непознато тук, безработицата пада, всичко това показва, че е постигнат сериозен напредък. Всички държави-членки имат правото и задължението да станат членове на еврозоната. Не съм казвал, че България трябва да стане член на еврозоната утре в 12.00 часа, а казвам, че България е на добър път. не мисля, че е достойно поведението на тези държави, които се противопоставят на влизането на България в Шенген."

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай