8 години за хакерство и до 20 за тероризъм

Промени в НК удрят и крадците на фирми

8 години за хакерство и до 20 за тероризъм | StandartNews.com

Министерство на правосъдието е публикува предложения за куп изменения в Наказателния кодекс, обяви БГНЕС. Част от тях включват промени заради хакерство, злоупотреба с финансови инструменти, както и кражбите на фирми.

Измененията допълват и съществуващата уредба на финансирането на тероризма, като включват плащания за вербувания, обучение и пътувания с цел терористични актове. Под ударите на закона попадат и кражбите с цел на финансиране за терористи. Максималното наказание за причение на смърт при употреба на взривно или друго устройство по този текст е до 20 години.

Сериозни мерки са предвидени и срещу хакерите. - който неправомерно добави, копира, използва, промени, пренесе, изтрие, повреди, влоши, скрие, унищожи компютърни данни в информационна система или спре достъпа до такива данни, в немаловажни случаи се наказва с лишаване от свобода до две години и глоба до три хиляди лева. Наказанието става до четири години затвор, ако е извършено чрез компютърна програма, парола, код за достъп или други данни за достъп до информационна система или до част от нея, предназначени да засегнат повече от една информационна система. При пробив в информационните системи, които са довели тежки последици и е била застрашена критична инфраструктура, както и когато деянието е извършено от член на организирана престъпна група, наказанието за хакерство може да достигне до осем години затвор.

Инкриминират се и злоупотребите при сделки или нареждания за търговия, когато по един или  друг начин се дават неверни или подвеждащи сигнали за предлагането, търсенето или цената на финансов инструмент или свързан спот договор за стоки или определя тази цена на необичайно или фиктивно ниво, и от това са настъпили немаловажни вредни последици. Наказанието е до 4 г затвор и глоба от 3000 лв.

Идентично е наказанието, ако лице разпространява информация чрез медия или по друг начин, която дава неверни или подвеждащи сигнали за предлагането, търсенето или цената на финансов инструмент. С други изменения в НК се въвежда засилена наказателноправна защита срещу неправомерни действия, добили популярност в обществения живот под наименованието "кражба на фирма". Ако с документното престъпление се цели установяването на контрол върху чуждо юридическо лице – названието е от една до шест години затвор. В случай, че са претърпени имуществени вреди, в особено големи размери – равни или повече от 140 минимални работни заплати и деянието представлява особено тежък случай, наказанието може да достигне до десет години затвор.

Готвените промени на Наказателния кодекс предвиждат наказание лишаване от свобода и за превозване на неистински парични знаци, както и на компютърни програми и устройства за тяхното производство. Обект на промени са и текстове в НК, които са свързани с търговията с вредни емисии, европейските фондове, както и пиратството. Срокът за обществено обсъждане е до 04 юли 2017 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай