Арнаудова: Имаме доказателства срещу Прокопиев, Дянков и Трайков (ОБНОВЕНА)

Досъдебното производство срещу Дянков, Прокпиев и Трайков е едно и то ще бъде внесено в съда

Арнаудова: Имаме доказателства срещу Прокопиев, Дянков и Трайков (ОБНОВЕНА) | StandartNews.com

Досъдебното производство срещу Симеон Дянков, Иво Прокпиев и Трайчо Трайков е едно и то ще бъде внесено в Софийски градски съд. Считаме, че ще постигнем осъдителна присъда и за тримата.

Това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова на брифинг за обвинението на бившия финансов министър, излъчен пряко по Канал 3.

"Има документи и свидетелски показания. Колегите ми са убедени, че ще успеят", допълни тя.

Говорителят обясни, че Прокопиев и Дянков са съучастници в престъплението, извършено от Дянков. Арнаудова посочи, че прокуратурата разполага с писмени доказателства, но за момента не може да разкрие подробности и източници, защото това ще попречи на разследването.

Иво Прокопиев е обвинен като подбудител и помагач в престъплението по служба, извършено от Симеон Дянков. Трайчо Трайков е обвинен в умишлена безстопанственост, уточни Арнаудова. Тя добави, че в случая няма да бъде повдигано обвинение за организирана престъпна група.

Според СГП Дянков не е действал сам, а е имал съучастник в лицето на Иво Прокопиев, заяви Арнаудова. Има доказателства за наличие на умисъла и на двамата. Прокопиев е подпомогнал Симеон Дянков да извърши престъплението по служба. Той е съветвал Дянков точно по какъв начин да бъдат продадени акциите на ЕВН, обясни говорителят на главния прокурор.

"За обвинението на Дянков и Прокопиев наказанието е от 3 до 5 години лишаване от свобода, както и глоба от 3 до 5 хил. лева, както и лишаване от права. Комисията по отнемане на незаконно придобито имущество ще се запознае със случая "Дянков" и ще вземе отношение.. Скоро ще има обвинителен акт и тогава ще разкрием повече подробности", посочи още тя.

Припомняме, че днес Софийска градска прокуратура привлече като обвиняем Симеон Дянков по делото за продажба на акциите на държавата в "ЕВН Електроразпределение България" АД за престъпление по служба, свързано с приватизацията на държавна собственост.

По досъдебното производство като обвиняеми са привлечени още бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и Иво Прокопиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай