Бивш депутат и бивш зам.-министър на съд за източване на НКЖИ

Бивш депутат и бивш зам.-министър на съд за източване на НКЖИ | StandartNews.com

Софийска градска прокуратура внесе в Софийски градски съд обвинителен акт срещу Илия Илиев, бивш народен представител от ДПС, Антон Гинев, бивш заместник-министър на транспорта и бивш изпълнителен директор на Национална компания „Железопътна инфраструктура" (НКЖИ), Огнян Георгиев, бивш директор на железопътна секция в град Русе и Кръстю Дискосков, директор на поделение „Транспортно строителство и възстановяване" – Горна Оряховица.

А. Гинев е обвинен за умишлена безстопанственост на повереното му държавно имущество, от което са настъпили вреди за НКЖИ и ДП ТСВ (подразделение Г.Оряховица) в размер на 4 240 356 (четири милиона двеста и четиридесет хиляди триста петдесет и шест лева), съобщиха от прокуратурата.

В град София, за периода от 22.10.2007 г. до 09.10.2008 г., в качеството му генерален директор на Национална компания „Железопътна инфраструктура", извършващ ръководна работа, свързана с управление на чуждо имущество, при условията на продължавано престъпление, умишлено не положил достатъчно грижи за ръководенето, управлението и запазването на повереното му имущество.

Гинев сключвал договори по процедура за възлагане на малки обществени поръчки и по процедура на договаряне без обявление, с предварително определени конкретни дружества, в нарушение на Закона за обществените поръчки – ЗОП.

Принципите, заложени в закона за публичност и прозрачност, както и свободна и лоялна конкуренция, са били нарушени. Дружествата, с които били сключени договорите – „Розалия ММ" ЕООД, „Триумф" ЕООД, „Енерджи груп 2003" ЕООД, „Строителство и инвестиции" ЕООД не изпълнили дейностите, за които са наети на обектите. Въпреки това средствата по договорите в размер на 4 240 356,46 лв. били изплатени.

Като основание за плащанията са послужили документи с невярно съдържание, както и неистински документи.

Обвинението срещу Илия Илиев е за това, че в периода от 11.12. 2007 г. до 16.09.2009 г. в гр. Горна Оряховица и гр. Русе при условията на продължавано престъпление с две или повече деяния в съучастие с длъжностни лица като извършители от НКЖИ и Държавно предприятие „Транспортно строителство и възстановяване" като помагач ги улеснил в присвояване на чужди пари на НКЖИ и ДП „ТСВ".

По отношение на посочените 5 сключени договора Илия Илиев обявявал стойността на строително-ремонтните работи, които трябва да се фактурират в полза на дружествата „Розалия ММ ЕООД", „Енерджи груп 2003" EOOД „Строителство и инвестиции" ЕООД, явявал се на място и представял на служителите предварително съставени и подписани от името на дружествата фактури за претендирани работи, за които били издавани протоколи-образец 19. Въз основа на тях на дружествата били преведени договорени суми за работа, която не била извършена от тях, като присвояването е в особено големи размери, представляващо особено тежък случай - общият размер на щетата е 3 142 176 16 лева (три милиона сто четиридесет и две хиляди стоседемдесет и шест лева и шестандесет стотинки) - като присвояването е в особено големи размери, представляващо особено тежък случай - престъпление по чл.203 ал.1вр.чл.201, вр.чл.26 ал.1, вр. чл. 20 ал.4 вр. ал.2 от НК.

Огнян Георгиев, който е бивш директор на железопътна секция в град Русе, e обвинен за длъжностно присвояване в особено големи размери. Той разпоредил превеждане на сума в размер на 998 115,07лв., на сметка с титуляр „Розалия ММ''ЕООД. На дружеството била преведена договорената сума за работа, която не била извършена от него, а от работници на възложителя като Георгиев знаел, че не се извършват от дружеството и разпореждал на подчинените си да подписват и съставят исканите документи – престъпление по чл.203,ал.1 вр.чл.201вр. чл. 20 ал. 2 от НК.

Кръстю Диксоков, директор на поделение „Транспортно строителство и възстановяване" – Горна Оряховица в съучастие с Илия Илиев, помагач, присвоил чужди пари, връчени в това му качество или поверени му да ги пази или управлява, като разпоредил да бъдат изплатени в полза на дружествата „Розалия ММ ЕООД",„Енерджи груп 2003" EOOД „Строителство и инвестиции" ЕООД, фактури за претендирани работи, въз основа на които на дружествата били преведени договорени суми за работа, която не била извършена от тях, като присвояването е в особено големи размери - 2 142,441,39 лв.

На 29.02.2016 г. главният прокурор Сотир Цацаров внесе искане за снемане имунитета на Илия Илиев, който по това време беше народен представител в 43-ото Народно събрание. Илиев е с наложена прокурорска забрана за напускане на пределите на Р България. След привличането му като обвиняем през юни 2016 г. Антон Гинев подаде оставка от поста заместник-министър на транспорта и беше освободен от министър-председателя. Всички обвиняеми са със взета мярка за неотклонение „Подписка" с изключение на Кръстю Диксоков, който е без мярка за неотклонение, поради тежко здравословно състояние.

Предстои Софийски градски съд да насрочи разглеждане на делото.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай